Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a avertizat în urmă cu câteva săptămâni Germania în legătură cu posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică, a anunțat marți revista germană Spiegel, după ce au fost raportate scurgeri de gaz în conductele rusești către Germania.

Guvernul german a primit pontul CIA în vară, a relatat Spiegel, citând surse neidentificate, adăugând că Berlinul presupune un atac țintit asupra conductelor Nord Stream 1 și 2.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze, a adăugat Spiegel.

Autoritatea maritimă suedeză a emis luni un avertisment cu privire la două scurgeri pe conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la proiectul Nord Stream 2, aflat în apropiere.

Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat marți că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune “fără precedent” într-o singură zi.

De asemenea, a declarat că este imposibil de estimat când va fi restabilită capacitatea de lucru a sistemului de rețele de gaze.

Ambele gazoducte au fost puncte fierbinți în războiul energetic din ce în ce mai intens dintre Europa și Moscova, care a afectat marile economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Niciuna dintre cele două conducte nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgeri, pe fondul disputei legate de războiul din Ucraina, dar ambele conțineau încă gaze sub presiune.

Totodată, seismologii au declarat că stații de măsurare atât din Suedia, cât și din Danemarca au înregistrat luni puternice explozii subacvatice în aceeași zonă în care au avut loc scurgerile de gaze.

‘Nu există nicio îndoială că este vorba de explozii’, a declarat Björn Lund, profesor de seismologie la Rețeaua seismică națională suedeză, SNSN

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook