Marcel Ciolacu a declarat marți dimineață că a propus coaliției impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de la stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României.

Ciolacu a explicat că propunerea se aplică numai în zona bugetară și că este normal să fie impus un supliment pentru că sunt două venituri ambele de la bugetul de stat. Potrivit liderului PSD, abordarea corectă ar fi impozitarea suplimentară pe preguri, însă Ministerul Finanțelor va trebui să facă o analiză în acest sens.

Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers și am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, dacă dai o pensie de 2000 de lei ești și portar la o primărie, eu nu pot să îi iau acelui om dreptul de a munci să își acopere minimul necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. Dacă prin acel cumul depășești, să zicem salariul brut al președintelui, care este de aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poți să treci numai pe cei care au și componentă specială în pensie. Nu poți să interzici doar la unii. Eu cred că varianta corectă e impozitarea progresivă pe praguri”, a declarat Ciolacu.

Întrebat dacă nu ar fi neconstituțional ca măsura să vizeze doar veniturile de la stat, liderul PSD a spus că nu poate să facă astfel de analize, care țin de resortul Ministerului Justiției.

În același timp, Ciolacu a subliniat că interzicerea cumulului pensie-salariu la stat ar fi neconstituțională, deoarece ar îngrădi drepturile constituționale la muncă și la pensie. Potrivit liderului PSD, dreptul la muncă și la pensie sunt două drepturi fundamentale în Constituție și niciun legiuitor nu poate să ia niciunul din aceste drepturi.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook