Guvernul României a anunțat că va aproba săptămâna viitoare un proiect de hotărâre care vizează plafonarea prețurilor polițelor RCA (răspundere civilă auto).

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a precizat că proiectul va fi aprobat după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl va readuce la nivelul Guvernului, în urma observațiilor primite în timpul punerii în transparență publică a proiectului de act normativ.

Cu toate acestea, reprezentanții brokerilor și asociațiilor de asigurători s-au opus acestei inițiative. Potrivit acestora, proiectul ar putea avea un impact negativ major asupra distribuției de asigurări, a consumatorilor și a tuturor participanților la traficul rutier. Brokerii de asigurări au avertizat că varianta actuală a proiectului ar putea determina un blocaj aproape total în piața de asigurări RCA, prin limitarea vânzării de polițe RCA de către societățile de asigurare sau prin retragerea unor jucători de pe piață, ca urmare a unor probleme financiare.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) și Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR) au cerut retragerea proiectului și inițierea unui dialog cu toți actorii pieței, astfel încât să fie identificate soluții constructive, în beneficiul consumatorilor de asigurări și al tuturor participanților la această piață. Și asociațiile de asigurători au afirmat că nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre, pe motiv că încalcă legislația europeană și poate destabiliza și mai mult piața.

În prezent, prețurile polițelor RCA sunt stabilite de societățile de asigurare în funcție de riscul pe care îl prezintă șoferul și vehiculul său, iar plafonarea prețurilor ar putea determina o scădere semnificativă a veniturilor societăților de asigurare și ar putea genera probleme financiare pentru acestea.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram