Guvernul României a anunțat că va aproba săptămâna viitoare un proiect de hotărâre care vizează plafonarea prețurilor polițelor RCA (răspundere civilă auto).

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a precizat că proiectul va fi aprobat după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl va readuce la nivelul Guvernului, în urma observațiilor primite în timpul punerii în transparență publică a proiectului de act normativ.

Cu toate acestea, reprezentanții brokerilor și asociațiilor de asigurători s-au opus acestei inițiative. Potrivit acestora, proiectul ar putea avea un impact negativ major asupra distribuției de asigurări, a consumatorilor și a tuturor participanților la traficul rutier. Brokerii de asigurări au avertizat că varianta actuală a proiectului ar putea determina un blocaj aproape total în piața de asigurări RCA, prin limitarea vânzării de polițe RCA de către societățile de asigurare sau prin retragerea unor jucători de pe piață, ca urmare a unor probleme financiare.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) și Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR) au cerut retragerea proiectului și inițierea unui dialog cu toți actorii pieței, astfel încât să fie identificate soluții constructive, în beneficiul consumatorilor de asigurări și al tuturor participanților la această piață. Și asociațiile de asigurători au afirmat că nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre, pe motiv că încalcă legislația europeană și poate destabiliza și mai mult piața.

În prezent, prețurile polițelor RCA sunt stabilite de societățile de asigurare în funcție de riscul pe care îl prezintă șoferul și vehiculul său, iar plafonarea prețurilor ar putea determina o scădere semnificativă a veniturilor societăților de asigurare și ar putea genera probleme financiare pentru acestea.

Alte știri:  Un nou termen în dosarul accidentului de la 2 Mai: Părinții victimelor, audiați înainte de pronunțarea sentinței
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…

Un comandant de top al NATO spune că numărul de trupe rusești este insuficient pentru a face progrese la Harkov

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat…