Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen, subliniind că starea de incertitudine nu mai poate continua. Ciucă consideră că motivele invocate de Austria privind problema migrației sunt nejustificate.

„Suntem dispuși să mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Starea actuala de incertitudine nu mai poate continua. (…) Vom cere să se ia prin vot o decizie pentru România. (…) Așadar, mâine în Consiliul JAI vom merge la vot”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit G4media.ro

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

“În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a spus Karner.

De asemenea, Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat marți că „mai e nevoie de timp” pentru a da un vot pozitiv. El a reluat argumentele ministrului austriac de Interne privind migranții care au ajuns în Austria fără a fi înregistrați anterior în nicio altă țară UE

Decizia privind aderarea Românie la Schengen poate fi luată doar dacă există unanimitate. Austria se opune vehement aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că în acest an 75.000 de imigranţi ilegali au ajuns în acest an în Austria, fără să fie înregistraţi înainte de alte state.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram