Forțele azere au lansat atacuri în mai multe zone de la granița cu Armenia, într-o reluare a ostilităților vechi de zeci de ani legate de teritoriul disputat Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul, care a restabilit controlul deplin asupra teritoriului în urma unui conflict de șase săptămâni în 2020, a recunoscut că există victime în rândul forțelor sale. Armenia nu a făcut nicio mențiune cu privire la pierderi, dar a declarat că ciocnirile au persistat peste noapte.

Guvernul de la Erevan a declarat că va invoca un acord de cooperare cu Rusia și va face apel la un bloc de securitate condus de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, precum și la Consiliul de Securitate al ONU, potrivit Interfax.

Ministerul armean al Apărării a afirmat că forțele armate azere au efectuat marți dimineață lovituri de artilerie spre orașele de frontieră armene. Potrivit Ministerului armean al Apărării, atacurile au inclus drone și arme de foc de calibru mare trase în direcția Goris, Sotk și Jermuk.

Zonele marcate cu roșu arată unde au loc în prezent ciocniri și lovituri de artilerie în Armenia.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a răspuns printr-o declarație în care recunoaște loviturile, dar a precizat că acestea sunt “la scară mică” și “au ca scop asigurarea securității frontierelor Azerbaidjanului”.
Luni, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat forțele armene că au tras cu arme de calibru mic în direcția așezării Novoivanovka din regiunea Gadabay și a așezării Husulu din regiunea Lachin, în apropierea graniței dintre cele două țări. Armenia a negat acuzațiile.

Tulburările din regiune sunt vechi de zeci de ani, datând de la prăbușirea Uniunii Sovietice, când regiunea, susținută de Armenia, și-a declarat independența față de Azerbaidjan. Azerbaidjanul susține de mult timp că va recuceri teritoriul, care este recunoscut la nivel internațional ca fiind azer.

Rusia, un aliat al Armeniei în materie de securitate, menține o forță de menținere a păcii în regiune după ce a intermediat un acord de încetare a focului la începutul lunii noiembrie 2020, punând capăt unui conflict de aproape două luni care a ucis cel puțin 6.500 de persoane, potrivit Reuters.

Luni seara, SUA au lansat un apel la “încetarea imediată a ostilităților”, potrivit unei declarații a biroului secretarului de stat american Antony Blinken.

“Statele Unite sunt profund îngrijorate de rapoartele privind atacurile de-a lungul graniței dintre Armenia și Azerbaidjan, inclusiv de atacurile raportate împotriva așezărilor și a infrastructurii civile din interiorul Armeniei”, a declarat Blinken. “Așa cum am precizat de mult timp, nu poate exista o soluție militară la acest conflict. Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror ostilități militare.”

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ucraina și țările baltice îi reproșează lui Macron că a sugerat “garanții de securitate” pentru Rusia

Ideea președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia…

VIDEO Scandal la Ministerul Energiei. Virgil Popescu a amânat conferința de presă pentru că în sală era prezent și George Simion

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a amânat în ultimul moment conferința de presă…

Sexul în afara căsătoriei va fi pedepsit cu închisoarea în Indonezia

Parlamentul indonezian ar urma să adopte luna aceasta un nou cod penal…

Raport. China operează peste 100 de secții de poliție în întreaga lume, inclusiv în România

Beijingul a înființat peste 100 de “secții de poliție” în întreaga lume…

“Taxa pe soare”: USR acuză Guvernul că vrea să impoziteze gospodăriile care au instalate panouri fotovoltaice

USR a acuzat Guvernul că a emis o ordonanță de urgență care…

Rusia susține că nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident

Rusia nu va exporta petrol care face obiectul unei restricții de preț…

Fragmente de rachetă au fost găsite într-un sat din Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Ministerul moldovean de Interne a declarat că o parte a unei rachete…

Parlamentul a votat revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi

Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău din funcția de vicepreşedinte al Autorităţii…

Olaf Scholz avertizează Occidentul să evite un nou război rece

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Occidentul să evite crearea unui nou…