Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluție prin care cere încetarea imediată a focului în conflictul din Fâșia Gaza, între armata israeliană și gruparea Hamas. Rezoluția a fost adoptată cu 14 voturi pentru și o abținere din partea SUA.

Actul normativ cere oprirea imediată a confruntărilor armate până la sfârșitul lunii sfântă a Ramadanului din calendarul musulman, adică pentru următoarele două săptămâni. De asemenea, rezoluția cere și eliberarea necondiționată și imediată a tuturor ostaticilor, precum și creșterea ajutorului umanitar către palestinienii din Fâșia Gaza, aflată într-o criză umanitară gravă.

SUA s-a abținut de la vot, însă reprezentantul său la ONU a subliniat că această poziție nu reprezintă o schimbare a politicii față de conflictul israelo-palestinian. Celelalte 14 state membre ale Consiliului de Securitate, printre care Marea Britanie, China sau Rusia, au votat în favoarea textului.

Guvernul israelian consideră că abținerea SUA reprezintă o îndepărtare de poziția constantă a sprijinirii Israelului. Prim-ministrul Netanyahu a anulat chiar o vizită programată în SUA, în semn de nemulțumire. Totodată, Hamas-ul a salutat votul ONU și s-a declarat dispus să negocieze schimbul de prizonieri.

Rezoluția Consiliului de Securitate reprezintă un moment semnificativ în eforturile internaționale de oprire a războiului din Gaza, conflict care a provocat peste 32.000 de morți în rândul palestinienilor.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…