China, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Franța au căzut de acord că ar trebui evitată o răspândire suplimentară a armelor nucleare, potrivit unei declarații comune .

Cele cinci țări – membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite – au declarat că au considerat că este responsabilitatea lor principală să evite războiul între statele nucleare și să reducă riscurile strategice, urmărind în același timp să lucreze pentru a crea o atmosferă de securitate.

“Declarăm că nu ar putea exista învingători într-un război nuclear, acesta nu ar trebui să fie declanșat niciodată”, se arată în versiunea în limba rusă a declarației.

“Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”, se arată în declarație. “Afirmăm, de asemenea, că armele nucleare – atât timp cât acestea continuă să existe – ar trebui să servească unor scopuri defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul. Credem cu tărie că trebuie împiedicată răspândirea în continuare a unor astfel de arme.”

În continuare, declarația vorbește despre importanța abordării amenințărilor nucleare și a păstrării și respectării acordurilor de neproliferare, dezarmare și control al armelor.

“Fiecare dintre noi intenționează să mențină și să își consolideze în continuare măsurile naționale pentru a preveni utilizarea neautorizată sau neintenționată a armelor nucleare”, se arată în declarație.

“Subliniem dorința noastră de a colabora cu toate statele pentru a crea un mediu de securitate mai favorabil progresului în materie de dezarmare, cu scopul final de a avea o lume fără arme nucleare, cu o securitate nedisimulată pentru toți.”

Franța a publicat, de asemenea, declarația, subliniind că cele cinci puteri și-au reiterat determinarea pentru controlul armelor nucleare și dezarmare. Acestea vor continua abordările bilaterale și multilaterale pentru controlul armelor nucleare, se arată în declarație.

Declarația vine pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice dintre Moscova și națiunile occidentale din cauza îngrijorărilor legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei vecine. Moscova afirmă că își poate muta armata în jurul propriului teritoriu după cum consideră necesar.

Joia trecută, președintele SUA, Joe Biden, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că o eventuală mișcare asupra Ucrainei ar atrage sancțiuni și o prezență sporită a SUA în Europa, unde tensiunile sunt ridicate.

 

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…