Coreea de Nord a informat Japonia că intenționează să lanseze un satelit în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, oficialii japonezi cred că lansarea va implica o rachetă balistică, ceea ce ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Lansarea este programată să aibă loc între 31 mai și 11 iunie și se speculează că ar fi o încercare a Coreei de Nord de a instala pe orbită un satelit de recunoaștere militară. Experții sugerează că lansarea satelitului militar este o încercare a Coreei de Nord de a-și spori supravegherea și de a-și ataca inamicul cu mai multă precizie în cazul izbucnirii unui conflict.

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a anunțat că a finalizat lucrările la primul său satelit de spionaj, care este acum gata de lansare. Înștiințarea autorităților nord-coreene din domeniul căilor navigabile a informat paza de coastă a Japoniei că racheta ar putea afecta apele din Marea Galbenă, Marea Chinei de Est și estul insulei Luzon din Filipine.

Japonia și Coreea de Sud au avertizat împotriva lansării, iar Japonia a îndemnat Coreea de Nord să se abțină de la aceasta. Biroul premierului japonez a instruit oficialii să continue să monitorizeze situația și să adune și să analizeze informațiile legate de lansare. Ministrul japonez al apărării a ordonat Forțelor de autoapărare să doboare satelitul sau resturile, în cazul în care vreunul dintre acestea ar intra pe teritoriul japonez. Japonia a desfășurat deja sisteme de apărare în sud-vestul Japoniei pentru a fi în alertă în caz de cădere de resturi de la lansările Coreei de Nord.

Coreea de Sud a avertizat, de asemenea, Coreea de Nord cu privire la consecințele pe care le va suporta dacă va continua cu planul de lansare și va încălca rezoluția ONU, declarând că aceasta amenință pacea în regiune. Lansarea de către Coreea de Nord, chiar dacă ar fi numită satelit, ar fi o încălcare gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, după cum a declarat premierul Japoniei, Fumio Kishida. Japonia și Coreea de Sud monitorizează îndeaproape situația și cooperează cu țările relevante, cum ar fi SUA, pentru a face față oricărui rezultat posibil.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Partidul Verde Constanța se opune chioșcurilor în incinta instituțiilor de învățământ

Vicepreședintele Partidul Verde Constanța, Sorin Belu, a adus în atenția consilierilor locali…

Protest în Piața Victoriei: Prietenii și familia tinerilor uciși de Vlad Pascu au cerut pedepse mai aspre pentru șoferii drogați

Prietenii și rudele celor doi tineri care au murit în tragicul accident…

Fostul fotbalist Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Fostul mare fotbalist român Dănuț Lupu a primit luni o condamnare definitivă…

Turcia a efectuat raiduri aeriene în nordul Irakului după un atac sinucigaș la Ankara

Armata turcă a efectuat duminică seara lovituri aeriene împotriva unor ținte ale…

NATO sporește prezența în Kosovo cu 600 de soldați britanici

Ca răspuns la creșterea tensiunilor dintre Kosovo și Serbia de săptămâna trecută,…

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat oamenilor de știință din spatele vaccinurilor Covid cu ARNm

Oamenii de știință Katalin Karikó și Drew Weissman au primit Premiul Nobel…

Operațiune de amploare împotriva unei rețele de trafic ilegal de deșeuri: Șapte persoane reținute

Polițiștii și procurorii au destructurat o rețea infracțională care a adus ilegal…