Coreea de Nord a lansat marți o rachetă balistică în largul coastei sale estice, au anunțat Statul Major interarme al Coreei de Sud și paza de coastă japoneză.

Guvernul japonez a avertizat cetățenii să se adăpostească, deoarece se pare că racheta a survolat și a trecut pe lângă teritoriul său înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

Cea mai recentă lansare a fost a cincea a Phenianului în 10 zile, în contextul în care Statele Unite și Coreea de Sud au organizat săptămâna trecută exerciții trilaterale antisubmarin cu forțele navale japoneze.

Agenția japoneză de știri Kyodo a declarat că guvernul a activat marți dimineață sistemul J-Alert pentru locuitorii din Hokkaido, cea mai nordică insulă principală, și din prefectura Aomori, situată în nord-estul țării. Serviciile de trenuri au fost oprite temporar în regiune, potrivit presei.

“Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să vă evacuați în clădiri sau în subteran”, scria în alertă, în urma aparentei intensificări a recentelor teste de armament efectuate de regimul lui Kim Jong-un.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a calificat acțiunile Coreei de Nord drept “scandaloase” și a declarat că guvernul va continua să adune și să analizeze informațiile. Ministrul apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că Japonia va examina toate opțiunile, inclusiv capacitățile de contraatac, în timp ce încearcă să își consolideze apărarea în fața lansărilor repetate de rachete din partea Coreei de Nord.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a avertizat că va răspunde “cu hotărâre” după lansare, a relatat agenția de presă Yonhap. Yoon Yoon a declarat că racheta a zburat aproximativ 4.000 km. Această rază de acțiune plasează teritoriul american Guam din Pacific la o distanță de lovire.

Ministerul Unificării din Sud, care supraveghează problemele transfrontaliere, a declarat că Nordul a fost “fără răspuns” la linia telefonică intercoreană.

Coreea de Sud a declarat că proiectilul pare să fi fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune lansată din provincia nord-coreeană Jagang.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

VIDEO. Imagini terifiante cu clădiri care se prăbușesc în timpul celui de-al doilea cutremur major din Turcia

O echipă de televiziune a surprins în direct momentul în care cel…

Cutremur în Turcia: Nouă studenți români și un profesor au solicitat sprijin pentru a fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost…

Cutremur în Turcia: Bilanțul victimelor crește la cel puțin 1.900 de morți

Două cutremure masive au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu…

Sute de morți în urma unui cutremur puternic care a zguduit Turcia și Siria

Cel puțin 568 de persoane au fost ucise și mii de persoane…

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viaţă luni, la vârsta…

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a fost raportat în sud-estul Turciei. Bilanțul victimelor se ridică la peste 1.200 de morți

Autoritatea turcă pentru situații de urgență AFAP și Serviciul Geologic al Statelor…

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni…

România trimite echipe de salvatori în Turcia, după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,…