Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear despre care se crede că produce plutoniu pentru armele nucleare, potrivit unui raport anual al observatorilor ONU, care subliniază eforturile națiunii izolate de a-și extinde arsenalul, relatează Reuters.

Semnele de funcționare ale reactorului de 5 megawați (MW), care este văzut ca fiind capabil să producă plutoniu de calitate pentru arme, au fost primele observate de la sfârșitul anului 2018, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică în raport, datat vineri.

„De la începutul lunii iulie 2021, au existat indicații, inclusiv evacuarea apei de răcire, în concordanță cu operațiunea”, se menționează în raportul AIEA despre reactorul de la Yongbyon, un complex nuclear aflat în centrul programului nuclear al Coreei de Nord.

AIEA nu a avut acces în Coreea de Nord de când Phenianul a expulzat inspectorii în 2009. Țara a continuat ulterior cu programul său de arme nucleare și a reluat în curând testele nucleare. Ultimul său test nuclear a fost în 2017.

AIEA monitorizează acum Coreea de Nord de departe, în mare parte prin imagini prin satelit.

Imaginile comerciale prin satelit arată descărcarea apei, susținând concluzia că reactorul funcționează din nou, a declarat Jenny Town, directorul proiectului 38 North din SUA, care monitorizează Coreea de Nord.

“Nici o modalitate de a ști de ce reactorul nu funcționa anterior – deși au fost în curs lucrări la rezervorul de apă în ultimul an pentru a asigura suficientă apă pentru sistemele de răcire”, a spus ea.

„Momentul mi se pare puțin ciudat, dată fiind tendința de inundații în săptămânile sau lunile următoare care ar putea afecta funcționarea reactorului.”

Ploile sezoniere au adus inundații în unele zone în acest an, potrivit mass-media de stat, dar încă nu au fost raportate amenințări asupra, Centrului de Cercetări Științifice Nucleare Yongbyon.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…