Coreea de Nord a testat cu succes o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune în weekend, potrivit agenției de știri din țară, în ceea ce pare a fi primul test de rachetă al țării de la sfârșitul lunii martie.

Prin lansarea unei rachete de croazieră capabile să ajungă în Japonia, un aliat apropiat al SUA, Coreea de Nord ar putea urmări modul în care va reacționa președintele Joe Biden, în timp ce Washingtonul se concentrează asupra gestionării haosului din Afganistan declanșat de preluarea talibanilor.

O serie de rachete dezvoltate recent de Academia de Științe a Apărării au zburat puțin peste două ore deasupra teritoriului și a apelor Coreei de Nord înainte de a atinge ținte de 1.500 de kilometri, potrivit KCNA.

Testele, care au avut loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a organizat o paradă militară la Phenian săptămâna trecută la 73 de ani de la fondarea națiunii, se crede că au avut drept scop generarea unității naționale, spun unii experți în afaceri externe.

Spre deosebire de rachetele balistice, lansările de rachete de croazieră nu sunt vizate de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Totuși, secretarul șef al cabinetului japonez Katsunobu Kato a declarat luni la o conferință de presă la Tokyo că mișcarea Coreei de Nord „va pune în pericol pacea și securitatea regională”.

În ceea ce privește problema nord-coreeană, diplomați înalți din Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud se întâlneasc marți la Tokyo pentru a discuta despre modalitățile de reluare a negocierilor de denuclearizare între Washington și Phenian.

Pak Jong Chon, un asistent apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong Un, a observat testul rachetelor, a declarat agenția de știri. El ar fi fost promovat la Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea la începutul acestei luni.

“Eficiența și practicitatea funcționării sistemului de arme au fost confirmate a fi excelente”, a spus pentru KCNA, adăugând că dezvoltarea a fost avansată în ultimii doi ani.

Pak a fost citat de agenția de știri spunând: „Aceasta este o altă mare manifestare a capacităților imense ale științei și tehnologiei apărării și ale industriei munițiilor din țara noastră”.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că va „monitoriza în continuare situația și se va consulta îndeaproape cu aliații și partenerii noștri”, inclusiv Coreea de Sud și Japonia.

Cea mai recentă activitate evidențiază „concentrarea continuă a Coreei de Nord asupra dezvoltării programului său militar și a amenințărilor pe care le reprezintă vecinii și comunitatea internațională”, potrivit agenției de știri din Coreea de Nord.

La sfârșitul lunii martie, Coreea de Nord a declarat că a lansat noi proiectile tactice ghidate suspectate a fi rachete balistice. Biden a avertizat că ar putea fi luate măsurile necesare împotriva Phenianului, dacă va crește tensiunile.

La congresul partidului de guvernământ, Kim s-a angajat să consolideze capacitățile militare ale Coreei de Nord și să-și consolideze arsenalul nuclear pentru a proteja securitatea națională.

Între timp, testele antirachetă de sâmbătă și duminică au fost efectuate într-un moment în care Coreea de Nord se luptă să facă față celei mai grave crize alimentare din ultimii zece ani.

Discuțiile cu Statele Unite privind denuclearizarea și reducerea sancțiunilor au fost blocate de aproximativ doi ani.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…

Danemarca ridică aproape toate restricțiile Covid-19

Danemarca a anunțat miercuri că va ridica aproape toate restricțiile privind Covid-19…