Coreea de Nord nu se va alătura Jocurilor Olimpice de la Tokyo din acest an din cauza îngrijorărilor legate de coronavirus, a declarat marți ministerul sportului din țară, spulberând speranțele sud-coreene că Jocurile ar putea fi un catalizator pentru a relansa discuțiile de pace blocate.

Va fi pentru prima dată când Coreea de Nord ratează Jocurile Olimpice de vară de când le-a boicotat pe cele de la Seoul din 1988 în timpul Războiului Rece.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in spera că cele două țări, încă din punct de vedere tehnic în război, ar putea lansa o echipă combinată la Tokyo și să reconstruiască impulsul pentru îmbunătățirea relațiilor.

Retragerea nordului de la Tokyo este, de asemenea, un obstacol pentru planurile convenite la un summit din 2018 între Moon și liderul nord-coreean Kim Jong Un, de a găzdui Jocurile din 2032.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang în 2018, gazduite de Coreea de Sud , Kim și-a trimis sora în fruntea delegației țării, sportivii din ambele părți au mărșăluit sub un steag unificat la ceremonia de deschidere și au organizat o echipă combinată de hochei pe gheață pentru femei.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au crescut luna trecută, când Nordul a reluat testele cu rachete, deși ambele părți au declarat după lansări că vor să continue dialogul.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud, responsabil cu afacerile inter-coreene, a declarat că Seul spera că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi o șansă de a „încuraja pacea și reconcilierea dintre cele două Corei”.

„Regretăm că nu s-a putut întâmpla”, a adăugat aceasta într-un comunicat.

Organizatorii olimpici de la Tokyo au declarat că sunt la curent cu știrile despre mișcarea Coreei de Nord și vor colabora cu alte țări pentru succesul Jocurilor.

“Vom continua să pregătim cea mai bună etapă posibilă pentru a întâmpina sportivi din toate țările și regiunile”, a declarat comitetul de organizare într-un comunicat.

Nordul a luat decizia de a nu participa la JO din Tokyo la o reuniune a comitetului său olimpic și a ministrului sporturilor, Kim Il Guk, pe 25 martie, a declarat ministerul pe site-ul său web.

„Comitetul a decis să nu se alăture celor 32 de Jocuri Olimpice pentru a proteja sportivii de criza globală de sănătate provocată de coronavirus”, a spus acesta.

Coreea de Nord spune că nu a avut cazuri de coronavirus.

Kim, cunoscut ca un fan al baschetului din SUA, și-a etalat public ambițiile de a promova sportul profesionist.

La reuniunea din 25 martie s-a discutat, de asemenea, despre modalitățile de dezvoltare a tehnologiilor sportive profesionale, câștigarea mai multor medalii la competițiile internaționale și extinderea activităților sportive publice în următorii cinci ani, a declarat ministerul.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…