Coreea de Nord a sărbătorit lansarea cu succes a unui satelit spion, confruntându-se în același timp cu criticile internaționale privind preocupările legate de încălcarea rezoluțiilor ONU.

În comentariile raportate de presa de stat, Kim Jong Un a catalogat operațiunea drept un act de “autoapărare” împotriva unor forțe ostile “periculoase”. El a afirmat că posesia de sateliți de recunoaștere este un drept suveran pentru armata nord-coreeană. Observatorii internaționali suspectează că adevărata intenție este de a spori abilitățile de colectare de informații, în special deasupra Coreei de Sud.

Analiștii sud-coreeni cred că Rusia ar fi putut oferi asistență tehnică, deoarece Kim s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin în septembrie și a primit promisiuni de sprijin pentru dezvoltarea de sateliți.

Ca răspuns la lansare, Coreea de Sud a suspendat parțial un pact de dezescaladare militară cu Nordul. Phenianul a renunțat apoi în totalitate la acord, declarând că “nu va fi niciodată legat” de acesta. Experții apreciază că existența unui satelit spion operațional ar spori avantajul Coreei de Nord în materie de informații în timpul oricărui potențial conflict militar.

Lansarea a marcat cea de-a treia încercare a Coreei de Nord, după eșecurile anterioare. Cu sărbători interne și o retorică sfidătoare, Kim Jong Un pare hotărât să facă progrese în ambițiile spațiale ale țării, în ciuda obiecțiilor internaționale.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook