Coreea de Nord a afirmat vineri că a testat o dronă subacvatică capabilă să transporte încărcătură nucleară, care poate crea un “tsunami radioactiv”, în timp ce a acuzat recentele exerciții SUA-Coreea de Sud pentru deteriorarea situației de securitate regională.

Drona a fost testată între 21 și 23 martie, iar Coreea de Nord susține că poate fi desfășurată pe orice coastă sau port sau poate fi remorcată de o navă de suprafață pentru a fi operată.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat personal testele, iar Coreea de Nord a publicat imagini cu un Kim zâmbitor și cu ceea ce pare a fi o explozie subacvatică.

Coreea de Nord susține, de asemenea, că a lansat miercuri rachete de croazieră strategice “înzestrate cu un focos de test care simulează un focos nuclear”.

Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la afirmațiile Coreei de Nord. Aceștia cred că Coreea de Nord încearcă să înșele lumea, făcându-i să creadă că are un program nuclear mai avansat decât are în realitate.

Dacă Coreea de Nord are într-adevăr o dronă de atac nuclear subacvatic, aceasta ar fi o evoluție semnificativă. Aceasta ar permite Coreei de Nord să lanseze un atac nuclear fără a fi nevoită să lanseze o rachetă de la suprafață, ceea ce ar face mai dificilă urmărirea și interceptarea acesteia.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că afirmațiile Coreei de Nord trebuie luate cu un grăunte de sare. Țara are un istoric de afirmații exagerate cu privire la programul său nuclear și este probabil ca aceasta să fie doar o altă încercare de a-și intimida inamicii.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram