Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere care să permită cetățenilor și rezidenților europeni – vaccinați sau nu – să călătorească liber prin regiunea cu 27 de națiuni , în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit Comisiei Europene certificatul va fi disponibil gratuit, în format digital sau pe hârtie și va include un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea certificatului. Acestea vor conține informații minime, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al certificatului, iar datele pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Planul, care va fi discutat săptămâna viitoare în cadrul unui summit al liderilor UE, prevede crearea de certificate de vaccin care vizează facilitarea călătoriilor dintr-un stat membru în celălalt.

Subiectul a fost discutat de săptămâni și s-a dovedit a fi divizor. Industria turismului și țările din sudul Europei dependente de turism, precum Grecia și Spania, au depus eforturi pentru introducerea rapidă a măsurii, care ar putea ajuta la evitarea carantinelor și a cerințelor de testare.

Dar mai multe state membre, inclusiv Franța, au susținut că ar fi prematur și discriminatoriu să introducă astfel de permise, deoarece o mare majoritate a cetățenilor UE nu au avut acces până acum la vaccinuri.

Conform datelor compilate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, mai puțin de 5% dintre cetățenii europeni au fost vaccinați pe deplin pe fondul întârzierilor în livrări și producției de vaccinuri. Cu toate acestea, Comisia Europeană rămâne încrezătoare că își poate atinge obiectivul ca 70% din populația adultă a UE să fie vaccinată până la sfârșitul verii.

Pentru a asigura aderarea tuturor statelor membre, comisia a propus ca așa-numitele certificate verzi digitale, care ar trebui să fie gratuite, să fie livrate rezidenților UE care pot dovedi că au fost vaccinați, dar și celor care au dat rezultate negative pentru virusul sau au dovezi că s-au recuperat din el.

„Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorie”, a spus comisia. „Toți cetățenii UE au dreptul fundamental la libera circulație în UE și acest lucru se aplică indiferent dacă sunt sau nu vaccinați. Certificatul verde digital va facilita exercitarea acestui drept, de asemenea, prin certificate de testare și recuperare. ”

Comisia a propus ca toate vaccinurile marcate de Agenția Europeană pentru Medicamente să fie recunoscute automat, dar a oferit și guvernelor posibilitatea de a include vaccinuri precum Sputnikul rusesc sau Sinovac din China, care nu au primit autorizația de piață a UE.

Comisia Europeană a garantat că „va fi asigurat un nivel foarte ridicat de protecție a datelor” și a declarat că certificatele vor fi eliberate în format digital pentru a fi afișate fie pe smartphone-uri, fie pe hârtie.

Oficialii UE speră, de asemenea, că certificatele de vaccin vor convinge statele membre care au introdus restricții de călătorie menite să încetinească ritmul noilor infecții pentru a-și ridica măsurile. Forul executiv al UE a avertizat anterior șase țări că măsurile lor de limitare a călătoriilor, care în Belgia merg până la interzicerea călătoriilor neesențiale, ar putea submina principiul de bază al UE al călătoriilor libere și ar putea afecta piața unică.

Comisia a declarat că certificatele ar trebui suspendate odată ce Organizația Mondială a Sănătății declară sfârșitul pandemiei COVID-19.

Dacă este aprobată de liderii UE, propunerea va trebui aprobată de parlamentarii UE pentru a intra în vigoare.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Înalta Curte a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Înalta Curte a decis joi că fostul președintele Ion Iliescu poate fi…

Talibanii au emis un decret care spune că femeile trebuie să își dea consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a emis vineri un decret privind drepturile femeilor,…