Crucea Roșie spune că lumea a fost lovită de peste 100 de dezastre legate de schimbările climatice de când OMS a declarat pandemia.

Lumea ar trebui să reacționeze cu aceeași urgență la schimbările climatice ca și la criza coronavirusului, spune Crucea Roșie, avertizând că încălzirea globală reprezintă o amenințare mai mare decât COVID-19.

Chiar dacă pandemia se dezlănțuie, schimbările climatice nu iau o pauză de la ravagii, a declarat într-un raport Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

În raportul său privind catastrofele globale de la inceputul anilor 1960 pana in prezent, organizația din Geneva a subliniat că lumea a fost afectată de peste 100 de dezastre – multe dintre ele legate de climă .

Peste 50 de milioane de persoane au fost afectate, se spune în aceasta.

„Desigur, COVID este acolo, este în fața noastră, ne afectează familiile, prietenii, rudele”, a declarat secretarul general al IFRC Jagan Chapagain într-o conferință de presă virtuală.

„Este o criză foarte, foarte gravă cu care se confruntă lumea în prezent”, a spus el despre pandemie, care a ucis deja peste 1,3 milioane de oameni.

Dar, a avertizat el, IFRC se așteaptă ca „schimbările climatice să aibă un impact mai semnificativ pe termen mediu și lung asupra vieții umane și a Pământului”.
Și, deși pare din ce în ce mai probabil ca unul sau mai multe vaccinuri să devină disponibile în curând împotriva COVID-19, Chapagain a subliniat că „din păcate, nu există vaccin pentru schimbările climatice”.

Când vine vorba de încălzirea globală, a avertizat el, „va necesita o acțiune și o investiție mult mai susținută pentru a proteja cu adevărat viața umană pe acest Pământ”.

Alte știri:  Germania: 3 adolescenți reținuți pentru planificarea unui atac terorist

Frecvența și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme și legate de climă au crescut constant din anii 1960, a spus IFRC.

Numai în 2019, lumea a fost lovită de 308 de dezastre naturale – 77% dintre acestea fiind legate de climă sau vreme – ucigând aproximativ 24.400 de oameni.

Numărul dezastrelor climatice și meteorologice a crescut cu aproape 35% începând cu anii 1990, a spus IFRC, numindu-l o „dezvoltare mortală”.

Dezastrele climatice au ucis peste 410.000 de oameni în ultimul deceniu, majoritatea din țările mai sărace, unde valurile de căldură și furtunile s-au dovedit a fi cele mai letale, se arată în raport.

Confruntat cu această amenințare, care „amenință literalmente supraviețuirea noastră pe termen lung”, IFRC a solicitat comunității internaționale să acționeze cu urgența necesară.

„Aceste dezastre sunt deja la prag în fiecare țară din întreaga lume”, a spus acesta.

„Cu astfel de provocări, solidaritatea internațională nu este doar o responsabilitate morală, ci și un lucru inteligent de făcut.

„Investițiile în reziliență în cele mai vulnerabile locuri sunt mai rentabile decât să accepte creșteri continue ale costului răspunsului umanitar și contribuie la o lume mai sigură, mai prosperă și mai durabilă pentru toată lumea”, a adăugat aceasta.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Vreme rea în mai multe județe: Cod galben de ploi torențiale și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Galben de ploi…

Oficialii americani se așteaptă ca răspunsul israelian la loviturile din Iran să fie limitat

Statele Unite consideră că răspunsul Israelului la atacul cu rachete și drone…

Drone detectate în apropierea Bazei Kogălniceanu. Anchetă militară în desfășurare

Militarii care asigurau paza la Baza Militară 57 “Mihail Kogălniceanu” din județul…

Radu Mazăre rămâne în spatele gratiilor. Instanța a respins cererea de eliberare condiționată

Judecătoria Sectorului 4 a respins, în şedinţa de miercuri, cererea de eliberare…

Radu Mazăre, la un pas de eliberare. Magistrații decid astăzi dacă îi admit cererea de eliberare condiționată

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, vrea să fie eliberat condiționat din…

Vicepreședinta SUA a cerut Ucrainei să nu atace rafinăriile rusești de petrol, dar solicitarea l-a “iritat” pe Zelenski, scrie The Washington Post

Publciația The Washington Post dezvăluie că vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, i-a…

Raport CSAT: Rusia a intensificat operațiunile de spionaj pe teritoriul României

Potrivit unui raport recent al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT),…

Războiul din Ucraina: Cel puțin 14 morți și 60 de răniți în urma unor lovituri rusești la Cernihiv

Trei rachete rusești au lovit în centrul orașului Cernihiv din nordul Ucrainei…

Rusia va înregistra cea mai mare creștere economică în 2024, potrivit FMI

Potrivit celei mai recente prognoze economice mondiale publicată de Fondul Monetar Internațional…