Crucea Roșie spune că lumea a fost lovită de peste 100 de dezastre legate de schimbările climatice de când OMS a declarat pandemia.

Lumea ar trebui să reacționeze cu aceeași urgență la schimbările climatice ca și la criza coronavirusului, spune Crucea Roșie, avertizând că încălzirea globală reprezintă o amenințare mai mare decât COVID-19.

Chiar dacă pandemia se dezlănțuie, schimbările climatice nu iau o pauză de la ravagii, a declarat într-un raport Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

În raportul său privind catastrofele globale de la inceputul anilor 1960 pana in prezent, organizația din Geneva a subliniat că lumea a fost afectată de peste 100 de dezastre – multe dintre ele legate de climă .

Peste 50 de milioane de persoane au fost afectate, se spune în aceasta.

„Desigur, COVID este acolo, este în fața noastră, ne afectează familiile, prietenii, rudele”, a declarat secretarul general al IFRC Jagan Chapagain într-o conferință de presă virtuală.

„Este o criză foarte, foarte gravă cu care se confruntă lumea în prezent”, a spus el despre pandemie, care a ucis deja peste 1,3 milioane de oameni.

Dar, a avertizat el, IFRC se așteaptă ca „schimbările climatice să aibă un impact mai semnificativ pe termen mediu și lung asupra vieții umane și a Pământului”.
Și, deși pare din ce în ce mai probabil ca unul sau mai multe vaccinuri să devină disponibile în curând împotriva COVID-19, Chapagain a subliniat că „din păcate, nu există vaccin pentru schimbările climatice”.

Când vine vorba de încălzirea globală, a avertizat el, „va necesita o acțiune și o investiție mult mai susținută pentru a proteja cu adevărat viața umană pe acest Pământ”.

Frecvența și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme și legate de climă au crescut constant din anii 1960, a spus IFRC.

Numai în 2019, lumea a fost lovită de 308 de dezastre naturale – 77% dintre acestea fiind legate de climă sau vreme – ucigând aproximativ 24.400 de oameni.

Numărul dezastrelor climatice și meteorologice a crescut cu aproape 35% începând cu anii 1990, a spus IFRC, numindu-l o „dezvoltare mortală”.

Dezastrele climatice au ucis peste 410.000 de oameni în ultimul deceniu, majoritatea din țările mai sărace, unde valurile de căldură și furtunile s-au dovedit a fi cele mai letale, se arată în raport.

Confruntat cu această amenințare, care „amenință literalmente supraviețuirea noastră pe termen lung”, IFRC a solicitat comunității internaționale să acționeze cu urgența necesară.

„Aceste dezastre sunt deja la prag în fiecare țară din întreaga lume”, a spus acesta.

„Cu astfel de provocări, solidaritatea internațională nu este doar o responsabilitate morală, ci și un lucru inteligent de făcut.

„Investițiile în reziliență în cele mai vulnerabile locuri sunt mai rentabile decât să accepte creșteri continue ale costului răspunsului umanitar și contribuie la o lume mai sigură, mai prosperă și mai durabilă pentru toată lumea”, a adăugat aceasta.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…