Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade care a avut loc marți în județul Gorj a fost urmat de 94 de replici până în prezent, iar intensitatea sa a depășit 7 grade în localitățile din zona epicentrală, potrivit declarațiilor reprezentanților Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, seismologul Mircea Radulian a afirmat că există posibilitatea apariției unei replici cu magnitudinea puțin mai mare decât 4, dar este improbabil să se producă o replică de peste 5 grade.

De asemenea, seismologul a menționat că este de așteptat o reducere a activității seismice în perioada următoare.

Aceste replici care au apărut şi vor mai apărea câteva zile la rând este de aşteptat să fie din ce în ce mai mici. De fapt, deja s-a văzut că s-au mai micşorat. Se poate lua în calcul şi eventual o replică mai mare, să zicem în jur de 4 sau peste 3…(…) Aceste sisteme de forţe care apar în scoarta terestră au un caracter neliniar, deci ele nu evoluează după un mod uşor de prezis. Au un caracter complex, chiar haotic. Şi atunci e greu să spui cu exactitate, neavând datele suficiente la acele adâncimi, ce se va întâmpla exact în viitor. Dar, în ceea ce priveşte activitatea acum, mă aştept să scadă din ce în ce mai mult, a explicat Radulian.

Mircea Radulian a explicat că zona în care s-a produs recent cutremurul este cunoscută ca fiind una seismică, dar până acum a avut o activitate slabă.

Acesta a mai afirmat că ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din acea zonă, ceea ce a fost o surpriză, deoarece calculele făcute anterior indicau o magnitudine maximă de 5,5 pentru acea zonă.

Alte știri:  Temperaturi de până la 35 de grade: Cod galben de caniculă în mai multe județe

În istorie, a mai fost înregistrat un singur cutremur în acea zonă, acum aproximativ 80 de ani, în 1943, cu o magnitudine de 5,2.

Deci, e clar că a fost o intensificare pronunţată a activităţii şi bineînţeles că aceasta va schimba puţin harta de hazard seismic pentru zona respectivă, în sensul că pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le ştiam noi,  a mai spus Mircea Radulian.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cinci autoturisme s-au ciocnit pe un drum din județul Constanța – 18 persoane implicate

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 18 iunie 2024, în județul…

Xi Jinping acuză SUA că încearcă să îl păcălească să invadeze Taiwanul

Președintele chinez Xi Jinping a acuzat Statele Unite că încearcă să-l păcălească…

Avertizare meteorologică: Valul de caniculă se extinde în toată țara

Vremea toridă se va extinde în următoarele zile în întreaga țară, iar…

Șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru 24…

Jocurile Olimpice de vară, o amenințare pentru sănătatea sportivilor din cauza căldurii extreme

Sportivii și oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor reprezentate de căldura…

China deschide o anchetă anti-dumping împotriva importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană

China a deschis o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne…

Putin efectuează o vizită “prietenoasă” în Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită istorică în Coreea de…