Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade care a avut loc marți în județul Gorj a fost urmat de 94 de replici până în prezent, iar intensitatea sa a depășit 7 grade în localitățile din zona epicentrală, potrivit declarațiilor reprezentanților Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, seismologul Mircea Radulian a afirmat că există posibilitatea apariției unei replici cu magnitudinea puțin mai mare decât 4, dar este improbabil să se producă o replică de peste 5 grade.

De asemenea, seismologul a menționat că este de așteptat o reducere a activității seismice în perioada următoare.

Aceste replici care au apărut şi vor mai apărea câteva zile la rând este de aşteptat să fie din ce în ce mai mici. De fapt, deja s-a văzut că s-au mai micşorat. Se poate lua în calcul şi eventual o replică mai mare, să zicem în jur de 4 sau peste 3…(…) Aceste sisteme de forţe care apar în scoarta terestră au un caracter neliniar, deci ele nu evoluează după un mod uşor de prezis. Au un caracter complex, chiar haotic. Şi atunci e greu să spui cu exactitate, neavând datele suficiente la acele adâncimi, ce se va întâmpla exact în viitor. Dar, în ceea ce priveşte activitatea acum, mă aştept să scadă din ce în ce mai mult, a explicat Radulian.

Mircea Radulian a explicat că zona în care s-a produs recent cutremurul este cunoscută ca fiind una seismică, dar până acum a avut o activitate slabă.

Acesta a mai afirmat că ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din acea zonă, ceea ce a fost o surpriză, deoarece calculele făcute anterior indicau o magnitudine maximă de 5,5 pentru acea zonă.

În istorie, a mai fost înregistrat un singur cutremur în acea zonă, acum aproximativ 80 de ani, în 1943, cu o magnitudine de 5,2.

Deci, e clar că a fost o intensificare pronunţată a activităţii şi bineînţeles că aceasta va schimba puţin harta de hazard seismic pentru zona respectivă, în sensul că pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le ştiam noi,  a mai spus Mircea Radulian.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…