Foto: John MACDOUGALL / AFP)
Agenția Națională de Securitate Națională (NSA) a folosit un parteneriat cu unitatea de informații externe a Danemarcei pentru a spiona înalți oficiali din țările vecine, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, a declarat radiodifuzorul de stat danez DR.

Constatările sunt rezultatul unei investigații interne din 2015 a Serviciului de informații al apărării danez cu privire parteneriatul cu NSA, a spus DR, citând nouă surse nenumite cu acces la anchetă.

Potrivit anchetei, care a acoperit perioada 2012 – 2014, NSA s-a conectat la cablurile de telecomunicații daneze pentru a spiona înalți oficiali din Suedia, Norvegia, Franța și Germania, inclusiv fostul ministru german de externe Frank-Walter Steinmeier și fostul lider al opoziției germane Peer Steinbrück .

Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, a refuzat să comenteze „speculațiile” cu privire la informațiile apărute în mass-media.

La Washington, NSA și Biroul Directorului Informației Naționale (DNI) au refuzat să comenteze. De asemenea, un purtător de cuvânt al Serviciului danez de informații al apărării a refuzat să comenteze.

Danemarca, un apropiat aliat al Statelor Unite, are acces la cablurile de interne către și din Suedia, Norvegia, Germania, Olanda și Marea Britanie.

Prin utilizarea software-ului de analiză dezvoltat de NSA cunoscut sub numele de Xkeyscore, NSA a interceptat atât apeluri, mesaje text și mesaje de chat către și de la telefoane ale oficialilor din țările vecine, au declarat surse pentru DR.

Ancheta internă din Serviciul de Informații al Apărării din Danemarca a fost lansată în 2014 ca urmare a îngrijorărilor legate de scurgerile de informații a fostului angajat al NSA, Edward Snowden, anul trecut, care a dezvăluit modul în care funcționează NSA, potrivit DR.

Snowden a fugit din Statele Unite după ce a scos dosare secrete ale NSA în 2013 și a primit azil în Rusia.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…