Danemarca a anunțat miercuri că va ridica aproape toate restricțiile privind Covid-19 și va înceta să o mai desemneze ca fiind o boală “critică pentru societate”, acesta fiind cel mai recent semn că țările din Europa de Vest atenuează sau chiar elimină măsurile stricte introduse pentru a combate varianta Omicron.

Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătății, a scris miercuri parlamentului, afirmând că va elimina toate restricțiile privind Covid-19 la 1 februarie, cu excepția testării la sosirea din străinătate.

La fel cum a făcut în septembrie, când a ridicat toate restricțiile, guvernul danez va înceta să mai numească Covid-19 “boală critică pentru societate”, ceea ce înseamnă că nu va mai avea baza legală pentru a introduce restricții de amploare.

“În această seară putem începe să ne coborâm umerii și să ne regăsim zâmbetul”, a declarat miercuri seara Mette Frederiksen, prim-ministrul danez. “Pandemia este încă aici, dar, cu ceea ce știm acum, putem îndrăzni să credem că am trecut de faza critică.”

Danemarca este cea mai recentă țară europeană care a anunțat în ultimele zile că renunță la majoritatea sau aproape toate măsurile, călcând pe urmele Marii Britanii, Irlandei și Olandei, chiar dacă ratele de infectare rămân la sau aproape de niveluri record pe întreg continentul.

Danemarca are în continuare un număr mare cazuri de Covid-19, în prezent de peste 10 ori mai mare decât vârful anterior, în timp ce Omicron provoacă zeci de mii de infecții zilnice. Dar numărul de pacienți aflați la terapie intensivă continuă să scadă și, chiar și cu Omicron, nu a atins niciodată vârfurile atinse din aprilie 2020 și ianuarie 2021.

Irlanda a eliminat sâmbăta trecută aproape toate restricțiile legate de pandemie, inclusiv orele de deschidere a barurilor și limitele impuse la întâlnirile sociale.

În Olanda, autoritățile au decis să relaxeze unele restricții începând de miercuri, chiar dacă numărul de infecții continuă să crească.

“Facem un pas foarte mare”, a declarat marți premierul Mark Rutte reporterilor, adăugând în același timp că guvernul va reevalua măsurile în trei săptămâni.

Țările europene au reacționat rapid, cu măsuri diferite de strictețe, la apariția Omicron în decembrie, dar au fost ușurate în ultimele săptămâni de faptul că nu s-a materializat o creștere mult temută a numărului de pacienți la terapie intensivă.

(ft.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Zakharova: Răspunsul Rusiei la aderarea Finlandei la NATO va fi o surpriză

Răspunsul Rusiei la decizia Finlandei de a adera la NATO va fi…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Numărul de cazuri de COVID-19 din Coreea de Nord se apropie de 2 milioane

Coreea de Nord a raportat joi încă 262 270 de cazuri de…