Președintele Klaus Iohannis a anunțat un calendar al măsurilor de relaxare, până la 1 septembrie. Declarațiile au fost făcute după ședința de lucru pe care a avut-o la Palatul Cotroceni.

Declarații Klaus Iohannis:

 • Din 15 mai:
  • se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții, cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public;
  • Se elimină restricțiile de circulație noaptea, precum și restricțiile de program ale magazinelor;
  • Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din capacitate;
  • În ceea ce privește școlile păstrăm în continuare scenariul galben, verde, însă este de așteptat ca majoritatea școlilor să intre imediat în scenariul verde, față în față.
 • 1 iunie:
  • Evenimentele private cu maximum 70 de persoane în exterior și 50 de persoane în interior. Dacă organizatorul garantează că TOATE persoanele sunt vaccinate se renunță la limitarea numărului din interior. Similar la sălile de sport;
  • Va crește capacitatea de ocupare în hoteluri și în restaurante;
 • Alte măsuri vor fi anunțate gradual, de la 1 iulie și de la 1 august.
 • Această relaxare va fi condiționată și de gradul de vaccinare. Aceste măsuri au fost discutate astăzi. Ele vor fi în detaliu enunțate de comitetul pentru situații de urgență și adoptate apoi în ședință de guvern.
 • Am discutat despre pandemie, despre campania de vaccinare si despre măsuri de relaxare. A fost prea multă suferință în România, în acest an de zile. Trebuie să ne amintim și de cei care au făcut posibilă gestionarea acestei pandemii – datorăm mulțumiri medicilor și personalului medical;
 • Pandemia parcă s-a redus un pic, suntem în pregătiri pentru România post-pandemică. Dacă ne vaccinăm cu toții, pandemia se va reduce. Eu nu îmi doresc ca această Românie să fie identică cu cea de dinainte de pandemie. În această nouă Românie trebuie să facem reforme, să facem școlile mai sigure, economia crește, salariile cresc iar viața românilor devine mai bună. Cum putem să ajungem acolo?
 • În ultimele săptămâni, de la o zi la alta numărul de bolnavi a scăzut, la fel cel al deceselor și al persoanelor de la ATI. În același timp, campania de vaccinare a prins viteză. Avem zilnic peste 100 de mii de persoane care se vaccinează. Am parcurs un drum lung, dar este nevoie de mult mai mult. Nu este altă cale de a finaliza pandemia cu succes.
 • Astăzi am stabilit următoarele ținte de vaccinare: la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie – 6 milioane de persoane vaccinate, la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, mai mulţi membri ai Guvernului, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol

Reuniunea a vizat  măsurile de relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

La ședință au mai participat viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…