Coreea de Nord a realizat ani de zile o schemă elaborată de spălare a banilor folosind un șir de companii de tip offshore cu ajutorul companiilor chineze, transferând bani prin bănci proeminente din New York, conform documentelor confidențiale bancare examinate de mai multi specialisti.

Transferurile bancare de la companii fantomă din Coreea de Nord au avut loc in mai multe randuri, iar sumele transferate erau în cifre rotunde, fără motive comerciale clare pentru tranzacții, conform documentelor.

Graham Barrow, un expert în combaterea spălării banilor din Londra, a declarat că aceste tipuri de tranzacții sunt „steaguri roșii” și sunt toate semnele distinctive ale eforturilor de a ascunde originea numerarului ilicit.

O mulțime de documente bancare confidențiale examinate oferă o privire rară asupra modului în care Coreea de Nord – și alți actori necinstiți – deplasează numerar ilicit peste granițe, în ciuda sancțiunilor internaționale pentru a bloca accesul Phenianului la sistemul financiar global. Suspiciunea de spălare a organizațiilor legate de Coreea de Nord s-a ridicat la peste 174,8 milioane de dolari pe parcursul mai multor ani, tranzacțiile fiind compensate prin bănci americane, inclusiv JPMorgan Chase și Bank of New York Mellon, conform documentelor.

„Luat în ansamblu, aveți ceea ce într-adevăr, sincer, pare a fi un atac concertat al nord-coreenilor pentru a accesa sistemul financiar al SUA pe o perioadă extinsă de timp prin mai multe moduri care erau destul de sofisticate”, a spus Eric Lorber, un fost oficial al Departamentului Trezoreriei care a lucrat la sancțiunile nord-coreene în timpul administrației Trump.

Documentele divulgate fac parte din Fișierele FinCEN, un proiect de colaborare cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, BuzzFeed News, NBC News și alți peste 400 de jurnaliști din întreaga lume. Proiectul a examinat un draft de rapoarte secrete de activitate suspectă depuse de bănci la Rețeaua de executare a criminalității financiare a Departamentului Trezoreriei, cunoscută sub numele de FinCEN, precum și alte documente de investigație. Documentele filtrate au fost obținute de BuzzFeed.

Alte știri:  Întreruperi majore în furnizarea apei calde în Capitală: 400 de blocuri afectate

Documentele acoperă o perioadă în special din 2008 până în 2017, perioadă în care atât administrațiile Obama, cât și Trump au înăsprit în mod constant sancțiunile împotriva Coreei de Nord pentru a încerca să împiedice regimul să-și construiască armamentul nuclear și arsenalul de rachete balistice. Sancțiunile sunt menite parțial să blocheze încercările regimului de a cumpăra sau vinde materiale pentru programele sale de arme și de a asigura valută. Însă, înregistrările transmit un joc de-a soarecele si pisica în care Coreea de Nord – adesea cu ajutorul companiilor chineze – a găsit modalități de a se strecura, au spus experții.

Într-un caz, documentele băncii transmit într-un detaliu fără precedent modul în care șeful unei companii din Dandong, un oraș chinez de la granița cu Coreea de Nord, a spălat bani, chiar dacă nu a ascuns relațiile sale de afaceri cu Nordul.

Autoritățile americane au acuzat o femeie, Ma Xiaohong, compania acesteia, Dandong Hongxiang Industrial Development Corp. și alți directori ai companiei pentru acuzații de spălare a banilor și ajutarea Coreei de Nord să se sustragă de la sancțiunile internaționale.

Nimeni nu a fost extrădat, iar acuzațiile rămân în curs. Procurorii federali au refuzat să comenteze.

Înainte de acuzare, Ma și Dandong Hongxiang au direcționat bani către Coreea de Nord prin China, Singapore, Cambodgia, SUA și în alte părți, folosind o serie de companii offshore pentru a muta zeci de milioane de dolari prin băncile americane din New York, potrivit activității suspecte. raport depus de Bank of New York Mellon.

Potrivit documentului, banca a raportat în 2015 că a gestionat transferuri suspecte de 85,6 milioane USD, iar documentul detaliază 20,1 milioane USD din aceste tranzacții. Banca a scris că i s-a cerut să se pieptene prin evidența sa din cauza unei „anchete guvernamentale”.

Alte știri:  Caniculă în România: Meteorologii extind Codul Roșu în aproape toată țara

O tranzacție din 2009 a prezentat o companie de transport maritim din Singapore numită United Green Pte. Ltd., ai cărui directori îl includ pe Leonard Lai. Departamentul Trezoreriei a impus sancțiuni asupra lui Lai și companiei sale din Singapore, Senat Shipping Ltd., în 2015 pentru legăturile lor cu o companie de transport maritim nord-coreeană despre care se presupune că ar fi încercat să mute arme din Cuba în Coreea de Nord. Sancțiunile sunt încă în vigoare.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Accident în județul Constanța: Trei motociclete implicate într-o coliziune cu un TIR

Un accident rutier neobișnuit a avut loc astăzi între localitățile Năvodari și…

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: Valuri de căldură și furtuni în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru perioada 22 iulie –…

Kristof Lajos, arestat pentru abuz sexual asupra unui minor. “Antrenorul de genii” și-a recunoscut fapta

Kristof Lajos, cunoscut drept “antrenorul de genii”, și-a recunoscut faptele în fața…

Două bombardiere americane interceptate de ruși deasupra Mării Barents au aterizat la Kogălniceanu

Două bombardiere strategice B-52H Stratofortress ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite au…

FRF confirmă: Edward Iordănescu nu mai este selecționerul echipei naționale a României

Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat oficial că Edward Iordănescu nu…

Sportivii români au ajuns la Paris, pregătiți pentru Jocurile Olimpice

Delegația României la Jocurile Olimpice de vară de la Paris a ajuns…

Partidul lui Le Pen nu a reușit să obțină niciun post cheie în parlamentul francez

Partidul de extremă dreapta Rassemblement National, condus de Marine Le Pen, cunoscută…

De la social media la coșul de gunoi: Influencerița Sânziana Negru, acuzată că a aruncat la gunoi produsele Lidl

Doi influenceri cunoscuți în mediul online, Sânziana Negru și Ștefan Floroaica, au…

Tragedie la un cămin de bătrâni din Croația: Cinci victime într-un atac armat

O zi obișnuită s-a transformat într-un coșmar pentru rezidenții și personalul unui…