Fostul președinte american Donald Trump  şi-a declarat luni susţinerea pentru premierul Ungariei, Viktor Orban, la alegerile legislative în care acesta din urmă se va confrunta cu un front unit al opoziţiei.

“Viktor Orban din Ungaria își iubește cu adevărat Țara și dorește siguranță pentru poporul său”, a spus Trump într-un mesaj tansmis prin intermediul Save America PAC. “El a făcut o treabă puternică și minunată în protejarea Ungariei, stopând imigrația ilegală, creând locuri de muncă, comerț și ar trebui să i se permită să continue să facă acest lucru în următoarele alegeri. El este un lider puternic și respectat de toți. Are sprijinul și susținerea mea totală și susținerea mea pentru realegerea în funcția de prim-ministru!”

De asemnea, de când a plecat din funcție, Trump l-a susținut și pe președintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro. Atât Bolsonaro, cât și Orban vor fi realeși în acest an.

De la preluarea puterii în 2010, Orban și partidul său de extremă dreapta Fidesz au îmbrățișat regimul partidului unic, au revizuit radical sistemul constituțional al Ungariei și au promovat ceea ce Orban numește “democrație iliberală”.

Poziția dură a lui Orban cu privire la imigrație și controlul sporit asupra presei, sistemului judiciar și instituțiilor academice din țară au ridicat, de asemenea, semne de întrebare cu privire la apartenența Ungariei la Uniunea Europeană. Anul trecut, Varieties of Democracy (V-Dem), un grup care monitorizează sănătatea democrațiilor, a clasat Ungaria printre primele 10 țări autocratizante din lume.

“Cred că ne îndreptăm spre un punct fără întoarcere în care va fi practic imposibil să înlocuim guvernul prin alegeri”, a declarat Peter Kreko, directorul Institutului Political Capital din Budapesta, pentru The Atlantic în iulie anul trecut.

Dar mulți conservatori americani au privit la Orban și la guvernul său ca la un model de conducere de extremă dreapta, lăudând în mod public politicile sale dure împotriva imigrației și eforturile de a crește rata natalității în Ungaria, printre alte politici naționaliste.

Susținerea lui Trump continuă sprijinul public al acestuia pentru liderul maghiar, care l-a susținut pe Trump în 2016 și 2020 și a vizitat Casa Albă pentru prima dată în 2019.

Orban se va confrunta în primăvara acestui an cu Peter Marki-Zay, care a câștigat un tur de scrutin al opoziției în octombrie. Șase partide de opoziție, inclusiv socialiștii și Jobbik, de centru-dreapta, s-au unit pentru a-l susține pe Marki-Zay în încercarea de a-l înlătura pe Orban în alegerile din acest an.

“Nu putem câștiga decât împreună”, a declarat Marki-Zay după ce a câștigat în turul doi. “Nimeni nu poate rupe unitatea opoziției”.

 

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…