Administrația Biden a declarat că nu va ridica interdicția de intrare a majorității vizitatorilor din Europa, Marea Britanie și Brazilia, la mai puțin de o oră după ce președintele Donald Trump a dispus încetarea restricțiilor de călătorie Covid-19.

„Odată cu înrăutățirea pandemiei și cu apariția unor variante mai contagioase în întreaga lume, nu este momentul să ridicăm restricțiile privind călătoriile internaționale”, a scris pe twitter, purtătoarea de cuvânt a președintelui ales Joe Biden, Jen Psaki.

Trump a introdus pentru prima dată restrictiile de calatorie în martie, într-un efort de a reduce răspândirea virusului, deși Covid-19 circula deja în SUA înainte de atunci.

Luni seara, el a emis o proclamație care anulează restricțiile, cu doar două zile înainte de inaugurarea lui Biden. Regulile interzic intrarea în SUA pentru majoritatea cetățenilor non-SUA precum Brazilia, cele 26 de țări din spațiul Schengen din Europa, Irlanda sau Marea Britanie.

Proclamația lui Trump de luni a venit la mai puțin de o săptămână după ce SUA au spus că vor solicita călătorilor, inclusiv cetățenilor americani, care zboară în SUA din străinătate, să prezinte teste negative pentru Covid-19 înainte de a zbura. Această cerință intră în vigoare pe 26 ianuarie – în aceeași zi in care restricțiile de călătorie ar fi trebuit ridicate. Trump a spus că va păstra restricții privind călătoriile din Iran și China. O mare parte din Europa încă interzice calatoriile cetățenilor americani.

Companiile aeriene au cerut în repetate rânduri guvernului SUA să înlocuiască interdicțiile, care au contribuit la o scădere a cererii și pierderi de miliarde de dolari, cu teste Covid efectuate în prealabil. Volumele de călătorii internaționale au scăzut mai mult decât călătoriile interne în timpul pandemiei.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram