Conform unui oficial militar american de rang înalt citat de New York Times, drona americană doborâtă marți în Marea Neagră a decolat de la o bază din România.

Drona Reaper și două avioane rusești Su-27 zburau marți deasupra apelor internaționale de deasupra Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil pe aceasta de mai multe ori, se arată într-o declarație a Comandamentului European al SUA.

Avionul a lovit apoi elicea dronei, ceea ce a determinat forțele americane să doboare drona MQ-9 în apele internaționale. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a adăugat marți că aeronava rusă a zburat “în apropierea” dronei timp de 30-40 de minute înainte de a se ciocni imediat după ora 7.00, ora Europei Centrale.

Coliziunea avionului de vânătoare rusesc cu drona americană deasupra Mării Negre a ridicat temerile privind o escaladare a conflictului din Ucraina.

Întâlnirile strânse între avioanele occidentale și cele rusești nu sunt neobișnuite, dar incidentul de marți ridică miza, deoarece a dus la faptul că oficialii americani au fost nevoiți să prăbușească drona în mare.

Nu este prima dată când Pentagonul condamnă public avioanele rusești care zboară în apropierea aeronavelor americane care survolează în spațiul aerian internațional.

Interceptările militare – fie în aer, fie pe mare – sunt de rutină și s-au întâmplat de mai multe ori cu avioane rusești și americane în Marea Neagră și în Pacific, în special în nord.

În 2020, avioane rusești au trecut prin fața unui bombardier american B-52 care zbura deasupra Mării Negre și au zburat până la 30 de metri în fața bombardierului, provocând turbulențe.

În 2021, avioane de luptă rusești au survolat USS Donald Cook, un distrugător al Marinei Militare care a participat la un exercițiu major în Marea Neagră.

Luna trecută, avioane de vânătoare americane au interceptat două bombardiere rusești TU-95 în spațiul aerian internațional în largul coastelor Alaskăi și le-au “escortat” timp de 12 minute, potrivit Pentagonului.

Ce este o dronă MQ-9 Reaper?

Drona MQ-9 Reaper este o aeronavă de mari dimensiuni, fără pilot la bord, a Forțelor Aeriene ale SUA, operată de la distanță de o echipă de două persoane.

Acesta include o stație de control la sol și echipamente de satelit și are o anvergură a aripilor de 20 de metri.

Utilizată în mod curent în timpul războaielor din Irak și Afganistan pentru supraveghere și atacuri aeriene, Reaper poate fi armată sau neînarmată.

Acesta poate transporta până la opt rachete ghidate cu laser, inclusiv rachete Hellfire și alte muniții sofisticate, și poate staționa deasupra țintelor timp de aproximativ 24 de ore.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…

China spune că se va opune vânzării forțate a TikTok

China și-a declarat opoziția față de solicitarea administrației Biden ca ByteDance, compania…