Procurorii de stat din Rusia i-au cerut luni unui judecător să-l închidă pe criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, pentru 30 de zile, după ce a fost reținut seara trecută pe un aeroport din Moscova, când a zburat acasă pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută.

Națiunile Unite și națiunile occidentale au transmis Rusiei să-l elibereze imediat pe opozantul rus și unele țări au solicitat noi sancțiuni. Moscova le-a transmis să-si vadă de treaba lor.

Intr-un videoclip din interiorul secției de poliție, Navalny a numit ședința „cel mai înalt grad de nelegiuire” și a dat vina pe președintelui Vladimir Putin, acuzându-l că aruncă de frică codul penal pe fereastră.

Aproximativ două sute de susținători ai lui Navalny s-au adunat în afara secției de poliție la temperaturi de minus 18 grade Celsius și au cerut eliberarea acestuia, a declarat un martor pentru Reuters.

Detenția lui Navalny a fost ordonată de serviciul de închisoare din Moscova în legătură cu presupusele încălcări ale pedepsei cu închisoarea suspendată într-un presupus caz de delapidare.

Ședința de judecată de luni, dintre care anumite părți au fost transmise în direct de aliații lui Navalny, poate decide dacă acesta va fi ținut în custodie până când o altă instanță decide dacă va transforma pedeapsa suspendată de 3,5 ani în închisoare cu executare.

Procurorii de stat au cerut instanței să-l închidă pe Navalny pentru 30 de zile, a declarat șeful fundației anticorupție a lui Navalny.

Patru ofițeri de poliție mascați l-au reținut pe Navalny la controlul pașapoartelor duminică seara, prima dată când s-a întors acasă după ce a fost otrăvit cu un agent nervos Novichok, o versiune a evenimentelor pe care Kremlinul le respinge.

Rubla a scăzut pe măsură ce investitorii au cântărit riscul unor noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Tările europene cer noi sancțiuni

Lituania, Letonia și Estonia au declarat că vor ca miniștrii de externe ai Uniunii Europene să discute luni sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru reținerea lui Navalny.

O posibilă țintă a oricăror noi sancțiuni ar fi Nord Stream 2, un proiect de 11,6 miliarde de dolari pentru construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia în Germania.

Miniștrii de externe ai Germaniei, Marii Britanii, Franței și Italiei au solicitat anterior eliberarea lui Navalny, iar ministrul ceh de externe Tomas Petricek a spus că dorește ca blocul să discute despre posibile sancțiuni.

Biroul ONU pentru drepturile omului a cerut eliberarea imediată a lui Navalny, declarând că este „profund tulburat” de arestarea sa. A cerut un proces corespunzător în conformitate cu statul de drept.

Ministerul rus de Externe a eliminat toate criticile.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ambasadorul Poloniei în Franța: Polonia va fi nevoită să intre în război dacă Ucraina nu reușește să se apere singură

Ambasadorul Poloniei în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a declarat într-un interviu că…

Putin a vizitat orașul ucrainean ocupat Mariupol, potrivit presei ruse de stat

Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză la Mariupol, a relatat duminică…

Kim Jong Un face apel la pregătirea unui atac nuclear împotriva SUA și Coreei de Sud

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa ar trebui…

Banca elvețiană UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de dolari

Gigantul bancar UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de…

Președintele chinez va sosi astăzi la Moscova

Președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească astăzi la Moscova cu…