Elon Musk și un grup de experți în inteligență artificială și directori din industrie cer o pauză de șase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât recent lansatul GPT-4 de la OpenAI, într-o scrisoare deschisă în care invocă potențialele riscuri pentru societate și umanitate.

Scrisoarea, redactată de organizația non-profit Future of Life Institute, avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă sistemele de inteligență artificială cu “inteligență competitivă umană”, inclusiv inundarea internetului cu dezinformare, automatizarea locurilor de muncă și alte riscuri catastrofale.

Scrisoarea solicită tuturor laboratoarelor de inteligență artificială să întrerupă pentru cel puțin șase luni antrenarea sistemelor de inteligență artificială mai puternice decât GPT-4.

Petiția a fost semnată de cercetători importanți în domeniul IA, precum Yoshua Bengio, Stuart Russell și Gary Marcus, precum și de personalități din domeniul tehnologiei, precum Elon Musk, Steve Wozniak și fostul candidat la președinția SUA Andrew Yang.

Cu toate acestea, unii experți au criticat scrisoarea pentru că este vagă și nu ia în serios problemele de reglementare.

În timp ce scrisoarea evocă spectrul inteligenței artificiale nefaste, nu este vorba de o inteligență artificială “supraomenească” de care sunt îngrijorați unii dintre semnatari, ci mai degrabă de o “inteligență artificială mediocră” care este utilizată pe scară largă, inclusiv de către infractori sau teroriști pentru a răspândi dezinformări.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram