Emisiile de dioxid de carbon provenite din producția de energie din întreaga lume au atins un nou record anul trecut, ca urmare a revenirii transportului aerian după pandemie și a faptului că tot mai multe orașe au apelat la cărbune ca sursă de energie electrică ieftină.

Emisiile legate de energie, care reprezintă mai mult de trei sferturi din total și sunt cauza încălzirii globale provocate de activitatea umană, au crescut cu 0,9% în 2022.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, acestea au introdus în atmosferă alte 321 de milioane de tone de CO2, ajungând la un total de peste 36,8 miliarde de tone.

Deși această creștere a emisiilor a fost mai mică decât saltul excepțional din 2021, ea indică totuși o traiectorie de creștere nesustenabilă și solicită acțiuni mai puternice pentru a accelera tranziția către o energie curată.

Raportul este primul dintr-o nouă serie numită Global Energy Transitions Stocktake, care își propune să reunească într-un singur loc cele mai recente analize ale Agenției Internaționale a Energiei pentru a sprijini prima evaluare globală în perioada premergătoare Conferinței COP28 privind schimbările climatice din noiembrie.

Creșterea emisiilor a fost atribuită evenimentelor meteorologice extreme, unui număr neobișnuit de mare de centrale nucleare deconectate și emisiilor de cărbune, care au crescut cu 1,6% din cauza crizei energetice mondiale.

În pofida creșterii remarcabile a surselor regenerabile și a altor tehnologii energetice curate, emisiile provenite de la combustibilii fosili continuă să împiedice eforturile de atingere a obiectivelor climatice la nivel mondial și este esențial ca societățile internaționale și naționale de combustibili fosili să își revizuiască strategiile și să le alinieze la reduceri semnificative ale emisiilor.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…