Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că vrea să-i “enerveze” pe cei care nu sunt vaccinați, într-o remarcă tăioasă care a stârnit indignare din partea rivalilor din opoziție, cu mai puțin de patru luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale.

“Pe cei nevaccinați, chiar vreau să-i enervez. Și astfel, vom continua să facem acest lucru până la sfârșit. Aceasta este strategia”, a declarat Macron pentru ziarul Le Parisien într-un interviu publicat marți seara târziu.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care guvernul încearcă să impună în parlament o legislație care va face obligatorie vaccinarea pentru activități culturale, pentru călătoriile cu trenurile interurbane sau pentru a vizita o cafenea începând cu 15 ianuarie.

Dezbaterile deja fracturate din parlament privind proiectul de lege propus au fost suspendate pentru a doua seară consecutivă în urma comentariilor președintelui, care au atras o condamnare acerbă din partea parlamentarilor din opoziție.

“Nicio urgență sanitară nu justifică astfel de cuvinte”, a declarat Bruno Retailleau, șeful partidului de dreapta Les Républicains din Camera superioară a Senatului.

“Emmanuel Macron spune că a învățat să îi iubească pe francezi, dar se pare că îi place în mod special să îi disprețuiască. Putem încuraja vaccinarea fără să insultăm pe cineva sau să îl împingem spre radicalizare”, a adăugat Retailleau.

Franța a pus în aplicare anul trecut un permis de sănătate care împiedică persoanele fără un test PCR sau o dovadă de vaccinare să intre în restaurante, cafenele și alte locuri. Guvernul vrea să transforme acest lucru într-un pașaport de vaccinare, ceea ce înseamnă că doar cei vaccinați pot avea un permis de sănătate.

În interviul din Parisien, Macron a declarat că nu va “vaccina cu forța”, adăugând: “Nu vom face vaccinarea cu forța: “Așa că trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți putea bea o cafea, nu veți putea merge la teatru, la cinema…”.

Macron a fost criticat în trecut pentru remarci neașteptate despre care mulți francezi au spus că au părut arogante, tăioase sau disprețuitoare. Ulterior, el și-a exprimat căința în mai multe rânduri.

În interviul detaliat, primul interviu al lui Macron în noul an, președintele a mai spus că are în vedere să candideze pentru realegere în aprilie, dar nu și-a anunțat în mod explicit intenția de a candida.

“Mi-ar plăcea să o fac”, a spus Macron.

Fiind favorit clar în sondaje, Macron nu a declarat încă oficial că ar candida, deși echipa lui pregătește deja o campanie.

Sursa: France24.

 

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…