Social-democratul Olaf Scholz a fost ales în funcția de cancelar al Germaniei, punând capăt celor patru mandate ale Angelei Merkel la cârma celei mai mari economii a Europei.

Scholz, liderul Partidului Social Democrat (SPD), a câștigat votul secret în Parlament, așa cum era de așteptat, un punct culminant a lunilor de negocieri după victoria la limită a partidului său la alegerile federale din septembrie.

În alegerile parlamentare din 26 septembrie, SPD a obţinut 27,5% din voturi, devansând blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care a luat 24,1% din sufragii. Verzii au obţinut 14,8%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi.

Noul guvern al Germaniei este format din trei formațiuni politice – partidul noului cancelar, SPD, Partidul Verzilor și Partidul Liber Democrat (FDP). 

Membrul SPD, în vârstă de 63 de ani, a fost ministrul Muncii și Afacerilor Sociale în primul guvern de coaliție al lui Merkel, la sfârșitul anilor 2000. În 2011 a fost ales primar al Hamburgului, funcție pe care a deținut-o — cu un nivel ridicat de sprijin — până în 2018.

De atunci, a ocupat funcția de vice-cancelar și ministru de finanțe în marea coaliție guvernamentală a Angelei Merkel, o poziție puternică în politica națională germană.

Stilul său politic nu este diferit de cel al fostului său șef — cei doi se aseamănă în multe privințe, în ciuda faptului că provin din partide rivale.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…