Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut marți Uniunii Europene să relanseze discuțiile pentru ca Ankara să devină în cele din urmă membră a UE, în ajunul unui summit axat pe invazia Rusiei în Ucraina.

“Ne așteptăm ca UE să deschidă rapid capitolele negocierilor de aderare și să înceapă negocierile privind o uniune vamală fără a ceda calculelor cinice”, a declarat Erdogan după discuțiile cu premierul olandez Mark Rutte.

Negocierile pentru posibila aderare a Turciei la UE, care au început în 2005, au fost blocate în ultimii ani din cauza tensiunilor dintre cele două părți, UE acuzând Turcia că se îndepărtează de statul de drept și de alte valori pe care se bazează blocul comunitar.

Cu rolul Turciei în conflictul din Ucraina în centrul atenției, Erdogan pare să fi simțit o oportunitate de a încerca o relansare a legăturilor tensionate cu statele occidentale. La începutul acestei luni, el a cerut UE să manifeste față de Turcia aceeași “sensibilitate” ca și față de Ucraina atunci când analizează cererea de aderare a țării la UE.

De asemenea, liderul turc a făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a elimina sancțiunile impuse industriei de apărare a Turciei după achiziționarea sistemului de rachete S-400 din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…