Foto – REUTERS/Joshua Roberts

Interesele comune ale Turciei și ale Statelor Unite depășesc diferentele de opinie, iar Ankara dorește o cooperare îmbunătățită cu Washingtonul, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdoğan, acordând un ton conciliant rar.

Legăturile dintre cei doi aliați NATO au fost tensionate de o serie de probleme. În decembrie, Statele Unite au sancționat Turcia pentru achiziționarea sistemelor rusești de apărare S-400, în timp ce Ankara a fost înfuriată de sprijinul SUA pentru miliția kurdă YPG din Siria, pe care o consideră o organizație teroristă.

Turcia, care a declarat că dorește îmbunătățirea legăturilor sub președintele SUA, Joe Biden, a cerut Washingtonului să pună capăt sprijinului său pentru YPG și l-a acuzat de a fi de partea militanților despre care spune că a executat 13 turci în nordul Irakului luna aceasta, în timp ce Statele Unite a criticat Ankara asupra drepturilor și libertăților.

“Credem că interesele noastre comune cu Statele Unite depășesc cu mult diferențele noastre de opinie”, a spus Erdogan în comentariile televizate, adăugând că Ankara dorește să consolideze cooperarea prin „o perspectivă pe termen lung, astfel ambele părti să aibă de castigat.

“Turcia va continua să își facă partea într-o manieră demnă de legăturile de parteneriat strategic și aliat dintre cele două țări”, a spus el, adăugând ca relatiile turco-americane au fost „testate serios” recent.

Într-un apel telefonic din această lună, marcând primul contact oficial de la preluarea funcției de către Biden, consilierul pentru politică externă al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, i-a spus consilierului american pentru securitate națională Jake Sullivan că disputa S-400 trebuie soluționată.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat despre disputa S-400 și alte dezacorduri în timpul primului apel.

Turcia a angajat firma de avocatură din Washington, Arnold & Porter, să facă lobby pentru reintrarea sa în programul de avioane F-35, unde a fost cumpărător și producător, după ce a fost înlăturata de Statele Unite. Afirmația Washingtonului că sistemele de apărare reprezintă o amenințare pentru F-35 este respinsă de Ankara.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Înalta Curte a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Înalta Curte a decis joi că fostul președintele Ion Iliescu poate fi…

Talibanii au emis un decret care spune că femeile trebuie să își dea consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a emis vineri un decret privind drepturile femeilor,…