Foto – REUTERS/Joshua Roberts

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a renunțat luni la amenințarea sa de a expulza 10 trimiși occidentali din cauza declarației lor comune de sprijin pentru un lider al societății civile întemnițat.

Renunțarea a survenit după ce Statele Unite și câteva dintre celelalte țări vizate au emis declarații identice, spunând că respectă o convenție ONU care impunea diplomaților să nu se amestece în afacerile interne ale țării gazdă.

După ce a prezidat o ședință de cabinet dedicată conflictului diplomatic, Erdogan a spus că trimișii și-au învățat lecția și „vor fi mai atenți acum”.

„Intenția noastră nu este să creăm o criză, ci să ne protejăm onoarea, mândria, drepturile noastre suverane”, a spus Erdogan în comentarii televizate la nivel național.

Erdogan i-a amenințat pe ambasadori cu expulzarea sâmbătă , decalarând-i pe cei 10 trimiși „persona non grata” , în comentarii televizate.

Diplomații au spus că expulzările ar fi fost fără precedent în relațiile dintre celelalte state membre ale NATO.

Criza a început atunci când ambasadele SUA, Germania și alte opt țări au emis o declarație neobișnuită săptămâna trecută, cerând eliberarea filantropului Osman Kavala.

Liderul societății civile și omul de afaceri în vârstă de 64 de ani se află în închisoare fără condamnare timp de patru ani.

Susținătorii consideră Kavala un simbol inocent al intoleranței crescânde față de disidența politică dezvoltată de Erdogan după ce a supraviețuit unui puci militar eșuat în 2016.

Dar Erdogan îl acuză pe Kavala că a finanțat un val de proteste antiguvernamentale din 2013 și că a jucat apoi un rol în tentativa de lovitură de stat.

Cazul lui Kavala ar putea determina organul de supraveghere al drepturilor omului al Consiliului Europei să lanseze primele audieri disciplinare împotriva Turciei la o întâlnire de patru zile care se va încheia pe 2 decembrie.

Cu toate acestea, analiştii au subliniat că mai multe puteri europene — inclusiv colegul membru NATO, Marea Britanie — s-au abţinut să se alăture apelului occidental pentru eliberarea lui Kavala.

Guvernarea lui Erdogan ca prim-ministru și președinte a fost punctată de o serie de crize și apoi de apropieri de Occident.

Dar analiștii au considerat că, dacă amenințarea de expulzare ar fi fost îndeplinită, ar fi putut deschide cea mai profundă și mai durabilă ruptură de până acum.

Conflictul părea să afecteze o întâlnire a G20 de la Roma în acest weekend, la care Erdogan este asteptat să discute cu președintele Joe Biden despre speranțele sale de a cumpăra avioane de luptă americane.

Erdogan a amenințat în această lună că va lansa o nouă campanie militară în Siria și a orchestrat schimbări la banca centrală care i-au înfuriat pe investitori, ducând lira turcească la un nou record de depreciere.

Sursa: France 24.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…