Rusia și Ucraina au convenit să procedeze la un schimb de 200 de prizonieri, a declarat luni seară președintele turc Recep Tayyip Erdogan, afirmând că Vladimir Putin este pregătit să pună capăt invaziei în curând.

Președintele turc a declarat pentru postul de televiziune american PBS că “200 de prizonieri vor fi schimbați în curând datorită unui acord între părți”, fără a da detalii despre profilul prizonierilor implicați.

Erdogan, care s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută la un summit regional în Uzbekistan, a declarat că Putin dorește “să pună capăt războiului cât mai curând posibil”.

“În Uzbekistan m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample. Și mi-a arătat că este pregătit să pună capăt acestei situații cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care merg lucrurile în acest moment este destul de problematic”, a spus el.

Cu toate acestea, un acord de pace între Rusia și Ucraina va necesita returnarea teritoriilor ocupate de Moscova. “Asta este ceea ce se așteaptă”, a declarat Erdogan în interviu, asigurând că el și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, “lucrează la asta”.

Ankara a cerut chiar restituirea Crimeei Ucrainei de când Rusia a cucerit peninsula și a anexat-o în 2014, a reamintit Erdogan, care se declară preocupat de minoritatea tătară vorbitoare de limbă turcă care trăiește acolo.

Președintele turc a reușit să își mențină relațiile cu Moscova și Kievul de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, și s-a oferit în mod regulat să medieze în conflict, argumentând că este necesar “să se găsească un acord care să mulțumească pe toată lumea”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.