Cetățenii ruși nu vor mai avea voie să viziteze Estonia cu viză de călătorie pentru turism, afaceri, sport sau alte activități, din cauza invaziei neprovocate a Kremlinului în Ucraina, relatează postul public de televiziune estonian ERR News.

În timp ce mai multe națiuni din Uniunea Europeană au încetat să mai elibereze vize de călătorie pentru cetățenii ruși la începutul invaziei, Estonia a devenit săptămâna trecută prima care a anunțat că vizele de călătorie eliberate anterior cetățenilor ruși nu mai sunt valabile.

Aceasta a precizat că se vor face excepții pentru rușii care au rude în Estonia, diplomații ruși și membrii familiilor acestora, persoanele cărora li se permite să obțină o viză din motive umanitare, rușii care lucrează în domeniul transportului de bunuri și pasageri și pentru rușii care au o viză de călătorie emisă de o altă țară din Schengen, potrivit ERR.

Ministrul de interne estonian Lauri Läänemets a declarat joi că interdicția a fost necesară deoarece Rusia, prin invadarea Ucrainei, a atacat valorile și libertățile europene de care cetățenii ruși încearcă să se bucure călătorind în țările UE.

“Prin urmare, cetățenii ruși nu pot avea libertatea evidentă de a se bucura de oportunitățile oferite de aceleași valori și libertăți europene pe care le oferă Uniunea Europeană – fie că este vorba de vacanțe, educație sau activități de afaceri”, a declarat joi Läänemets într-un comunicat, potrivit ERR.

Läänemets a precizat că, în opinia sa, restricțiile privind vizele ar trebui să fie aplicate în toate țările UE.

El a estimat că aproximativ 2.500 de ruși intră în țară în fiecare zi, dintre care 1.250 călătoresc cu vize pe termen scurt emise fie de guvernul estonian, fie de alte țări din Schengen.

Ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu a apărat decizia țării, declarând pentru AP, într-un interviu exclusiv, că cetățenii ruși au “responsabilitatea morală” de a se opune invaziei Kremlinului.

Sursa: Axios.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…