Oamenii de știință spun că Europa iese din cea de-a doua cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, pe măsură ce schimbările climatice se intensifică. În timp ce vremea blândă s-a dovedit binevenită pe fondul penuriei de energie, aceasta înseamnă probleme pentru agricultură, floră și faună.

Date publicate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE, arată că în perioada decembrie-februarie, temperatura medie din Europa a fost cu 1,4 grade Celsius peste media sezonului de iarnă boreală 1991-2020.

Aceasta se clasează drept cea de-a doua iarnă cea mai caldă înregistrată în Europa, depășită doar de iarna din 2019-2020.

În ultima parte a lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, Europa a experimentat o perioadă de val de căldură, când temperaturile record au lovit țările din Franța până în Ungaria, forțând stațiunile de schi să închidă din cauza lipsei de zăpadă.

Comisia Europeană a declarat pe 2 ianuarie că sute de recorduri de temperatură au fost înregistrate pe tot continentul, inclusiv orașul elvețian Altdorf ajungând la 19,2C, depășind un record în picioare din 1864.

C3S a declarat că temperaturile au fost deosebit de ridicate în Europa de Est și în nordul țărilor nordice. În timp ce temperatura generală din Europa a fost peste medie, unele regiuni au fost sub media normală, inclusiv anumite zone din Rusia și Groenlanda.

Oamenii de știință spun că iernile din Europa devin mai calde ca urmare a temperaturilor globale în creștere cauzate de schimbările climatice cauzate de om.

Iarna neobișnuit de blândă a oferit o ușurare pe termen scurt guvernelor care se luptă cu prețurile ridicate la gaz, după ce Rusia a tăiat livrările de combustibil către Europa anul trecut, temperaturile ridicate reducând cererea de gaz pentru încălzire în multe țări.

Cu toate acestea, temperaturile ridicate reprezintă un risc pentru viața sălbatică și agricultură. Creșterea bruscă a temperaturii de iarnă poate determina plantele să înceapă să crească sau să determine animalele să iasă din hibernare prematur, făcându-le vulnerabile la a fi ucise de înghețurile ulterioare.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Constanța: Felicia Ovanesian a demisionat din funcția de city manager

Felicia Ovanesian a demisionat marți din funcția de city manager al municipiului…

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…