Franța este în alertă maximă pentru gripa aviară după ce au fost raportate mai multe cazuri de boală pe întreg continentul european.

Decretul guvernamental care a fost anunțat joi, impune fermelor să țină animalele în interior sau să instaleze plase de protecție pentru a preveni răspândirea bolii.

“Prezența virusului la animalele sălbatice lângă granițele Franței, într-un canal migrator care traversează teritoriul național, justifică creșterea nivelului de risc”, a spus guvernul în ordin.

Mai devreme în acea zi, Olanda a ordonat sacrificarea a 200.000 de pui după ce a detectat izbucnirea unei tulpini extrem de patogene de gripă aviară la o fermă din orașul de est Puiflijk.

Boala este extrem de contagioasă pentru păsări, dar riscurile de transmitere la om sunt considerate scăzute, potrivit agențiilor UE pentru sănătate și hrană. Cu toate acestea, în trecut au fost raportate cazuri de transmitere la oameni și acestea pot fi fatale.

Celelalte ferme de lângă Puiflijk sunt, de asemenea, testate pentru boală. Între timp, fermierii de păsări de curte olandezi au fost îndrumați să păstreze păsările înăuntru până la o nouă notificare pentru a preveni transmiterea. Administrația a interzis, de asemenea, transportul păsărilor pe o rază de 10 km de fermă.

Acesta este al doilea caz raportat în ultima lună. La începutul lunii octombrie, autoritățile olandeze pentru sănătatea animalelor anunțaseră sacrificarea a 35.700 de pui broiler după un focar la o fermă de păsări din Atlforst, aflată la 4 km distanță de ultimul caz raportat.

Păsările de curte sunt o industrie de 1,6 miliarde de euro în Olanda și au aproximativ 10.000 de angajați în 2.000 de ferme. Țara este cel mai mare exportator de pui, carne și ouă din întreaga Europă. Luni, Marea Britanie a ordonat și ea sacrificarea a 13.000 de păsări la o fermă din Frodsham, Cheshire, după ce a găsit cazuri de gripă aviară.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

VIDEO. Imagini terifiante cu clădiri care se prăbușesc în timpul celui de-al doilea cutremur major din Turcia

O echipă de televiziune a surprins în direct momentul în care cel…

Cutremur în Turcia: Nouă studenți români și un profesor au solicitat sprijin pentru a fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost…

Cutremur în Turcia: Bilanțul victimelor crește la cel puțin 1.900 de morți

Două cutremure masive au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu…

Sute de morți în urma unui cutremur puternic care a zguduit Turcia și Siria

Cel puțin 568 de persoane au fost ucise și mii de persoane…

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viaţă luni, la vârsta…

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni…

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a fost raportat în sud-estul Turciei. Bilanțul victimelor se ridică la peste 1.200 de morți

Autoritatea turcă pentru situații de urgență AFAP și Serviciul Geologic al Statelor…

România trimite echipe de salvatori în Turcia, după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,…