Autoritățile europene de reglementare în materie de protecție a datelor au avertizat cu privire la riscurile pe care le prezintă aplicațiile Cupei Mondiale din Qatar pentru vizitatori, potrivit Politico.

Aplicațiile “Ehteraz” și “Hayya” sunt disponibile în magazinele de aplicații obișnuite din Europa și, prin urmare, pot fi descărcate și “utilizate” și în afara Qatarului. Oficialii europeni au putut stabili că prelucrarea datelor în ambele aplicații merge probabil mult mai departe decât indică descrierile din avizele privind protecția datelor și scopurile de prelucrare din magazinele de aplicații.

Ambele aplicații au fost catalogate drept “spyware” de către experți, deoarece oferă autorităților din Qatar un acces larg la datele oamenilor, precum și puterea de a citi, șterge sau modifica conținutul și chiar de a efectua apeluri directe.

Comisarul pentru protecția datelor din Germania a declarat că datele colectate de două aplicații din Qatar pe care vizitatorii sunt rugați să le descarce “merg mult mai departe” decât indică avizele de confidențialitate ale aplicațiilor.

“Una dintre aplicații colectează date privind dacă și cu ce număr de telefon se efectuează un apel telefonic”, a precizat autoritatea germană. “Cealaltă aplicație împiedică în mod activ ca dispozitivul pe care este instalată să intre în modul sleep. De asemenea, este evident că datele utilizate de aplicații nu numai că rămân local pe dispozitiv, ci sunt transmise și către un server central.”

Agențiile de protecție a datelor din Norvegia și Franța au emis deja recomandări similare.

Luni, autoritatea norvegiană de reglementare s-a declarat “alarmată” de accesul extins pe care îl necesită aplicațiile. “Există o posibilitate reală ca vizitatorii din Qatar, și în special grupurile vulnerabile, să fie monitorizați de către autoritățile din Qatar”, a declarat aceasta.

Agenția franceză a precizat că fanii ar trebui să aibă “o grijă deosebită” cu fotografiile și videoclipurile și recomandă călătorilor să instaleze aplicațiile chiar înainte de plecare și să le șteargă imediat ce se întorc în Franța.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

Soțul Dianei Șoșoacă a fost dat afară din partidul SOS România

Silvestru Șoșoacă, soțul controversatei senatoare Diana Șoșoacă, a fost exclus din partidul…

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…