Facebook a anunțat marți că își închide sistemul de recunoaștere facială, care identifică automat utilizatorii în fotografii și videoclipuri, invocând preocupările tot mai mari ale societății cu privire la utilizarea unei astfel de tehnologii.

„Autoritîțile sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care reglementează utilizarea acestuia”, a scris Jerome Pesenti, vicepreședinte al inteligenței artificiale la Facebook, într-o postare pe blog. „În mijlocul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoașterii faciale la un set restrâns de cazuri de utilizare este adecvată”.

Eliminarea recunoașterii faciale de către cea mai mare platformă de socializare din lume vine în timp ce industria tehnologiei s-a confruntat cu critici în ultimii ani cu privire la etica utilizării tehnologiei.

Criticii spun că tehnologia de recunoaștere facială – care este populară în rândul comercianților cu amănuntul, spitalelor și altor companii din motive de securitate – ar putea compromite confidențialitatea, ar putea viza grupurile marginalizate și ar putea normaliza supravegherea intruzivă.

Vestea vine, de asemenea, pe măsură ce Facebook a fost supus unui control intens din partea autorităților de reglementare și a legiuitorilor cu privire la siguranța utilizatorilor și la o gamă largă de abuzuri pe platformele sale.

Compania, care săptămâna trecută și-a schimbat numele în Meta Platforms Inc, a declarat că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnici ai Facebook au optat pentru setarea de recunoaștere a feței de pe site-ul de socializare, iar schimbarea va șterge acum „șabloanele de recunoaștere facială” a mai multor persoane. peste 1 miliard de oameni.

Eliminarea va fi implementată la nivel global și este de așteptat să fie finalizată până în decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Grupurile de susținere a confidențialității și a drepturilor digitale au salutat această mișcare.

Facebook nu a exclus folosirea tehnologiei de recunoaștere facială în alte produse, spunând că încă o vede ca un „instrument puternic” pentru verificarea identității, de exemplu.

Software-ul de recunoaștere facială al companiei a fost de multă vreme obiectul unei analize. Comisia Federală pentru Comerț din SUA a inclus-o printre preocupările sale atunci când a amendat Facebook cu 5 miliarde de dolari pentru soluționarea plângerilor de confidențialitate în 2019.

Un judecător a aprobat anul acesta soluționarea de către Facebook a unei acțiuni colective în Illinois, în valoare de 650 de milioane de dolari, din cauza acuzațiilor că a colectat și stocat date biometrice ale utilizatorilor fără acordul corespunzător.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rafila îndeamnă oamenii de până la 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii cu vârsta de până…

Taiwanul nu este o parte a SUA, ci un teritoriu chinezesc, afirmă ministrul chinez de externe

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat duminică că Taiwanul nu…

Șeful ANAF, despre Diana Șoșoacă: Are un comportament ca orice contribuabil rău-platnic

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat, referindu-se la datoriile pe care senatorul…

Atacul asupra centralei nucleare din Ucraina este “un lucru sinucigaș”, afirmă șeful ONU, care solicită acces internațional

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorilor internaționali…

Zelenski: “Referendumurile” rusești în zonele ocupate vor bloca viitoarele negocieri

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă Rusia organizează așa-numitele referendumuri…

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina spune că rușii au minat centrala nucleară din Zaporojie

Compania nucleară de stat din Ucraina a acuzat forțele rusești care controlează…

Beijingul anunță noi exerciții militare în apropierea Taiwanului

După ce operațiunile cu focuri reale programate anterior s-au încheiat duminică, armata…