Facebook a anunțat marți că își închide sistemul de recunoaștere facială, care identifică automat utilizatorii în fotografii și videoclipuri, invocând preocupările tot mai mari ale societății cu privire la utilizarea unei astfel de tehnologii.

„Autoritîțile sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care reglementează utilizarea acestuia”, a scris Jerome Pesenti, vicepreședinte al inteligenței artificiale la Facebook, într-o postare pe blog. „În mijlocul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoașterii faciale la un set restrâns de cazuri de utilizare este adecvată”.

Eliminarea recunoașterii faciale de către cea mai mare platformă de socializare din lume vine în timp ce industria tehnologiei s-a confruntat cu critici în ultimii ani cu privire la etica utilizării tehnologiei.

Criticii spun că tehnologia de recunoaștere facială – care este populară în rândul comercianților cu amănuntul, spitalelor și altor companii din motive de securitate – ar putea compromite confidențialitatea, ar putea viza grupurile marginalizate și ar putea normaliza supravegherea intruzivă.

Vestea vine, de asemenea, pe măsură ce Facebook a fost supus unui control intens din partea autorităților de reglementare și a legiuitorilor cu privire la siguranța utilizatorilor și la o gamă largă de abuzuri pe platformele sale.

Compania, care săptămâna trecută și-a schimbat numele în Meta Platforms Inc, a declarat că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnici ai Facebook au optat pentru setarea de recunoaștere a feței de pe site-ul de socializare, iar schimbarea va șterge acum „șabloanele de recunoaștere facială” a mai multor persoane. peste 1 miliard de oameni.

Eliminarea va fi implementată la nivel global și este de așteptat să fie finalizată până în decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Grupurile de susținere a confidențialității și a drepturilor digitale au salutat această mișcare.

Facebook nu a exclus folosirea tehnologiei de recunoaștere facială în alte produse, spunând că încă o vede ca un „instrument puternic” pentru verificarea identității, de exemplu.

Software-ul de recunoaștere facială al companiei a fost de multă vreme obiectul unei analize. Comisia Federală pentru Comerț din SUA a inclus-o printre preocupările sale atunci când a amendat Facebook cu 5 miliarde de dolari pentru soluționarea plângerilor de confidențialitate în 2019.

Un judecător a aprobat anul acesta soluționarea de către Facebook a unei acțiuni colective în Illinois, în valoare de 650 de milioane de dolari, din cauza acuzațiilor că a colectat și stocat date biometrice ale utilizatorilor fără acordul corespunzător.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…