Un document declasificat al FBI, legat de sprijinul logistic acordat a doi dintre deturnatorii saudiți în perioada atacurilor teroriste din 11 septembrie, detaliază contactele pe care bărbații le-au avut cu asociații saudiți din Statele Unite, dar nu oferă dovezi că înalții oficiali ai regatului au fost complici în complot, scrie France24.

Documentul lansat sâmbătă, la cea de-a 20-a aniversare a atacurilor, este primul dosar de investigație care a fost dezvăluit de când președintele Joe Biden a ordonat o revizuire a declasificării materialelor care de ani de zile au rămas interzise publicului. Documentul de 16 pagini este un rezumat al unui interviu FBI făcut în 2015 cu un bărbat care a avut contacte frecvente cu cetățenii saudiți din SUA, care au sprijinit primii deturnatori care au sosit în țară înainte de atacuri.

Biden a ordonat Departamentului Justiției și altor agenții să efectueze o revizuire a declasificării și să elibereze ce documente pot depune în următoarele șase luni. El a fost presat de familiile victimelor, care au căutat de mult timp dosarele în timp ce participă la un proces în New York, susținând că oficialii guvernului saudit au sprijinit piraterii.

Documentul a fost lansat la câteva ore după ce Biden a participat la evenimentele comemorative din 11 septembrie din New York, Pennsylvania și la Pentagon. Rudele victimelor au spus că vor obiecta față de prezența lui Biden la acele pomeniri, atâta timp cât documentele rămân clasificate.

Documentele au apărut într-un moment politic delicat pentru SUA și Arabia Saudită, care au stabilit o alianță strategică, dar dificilă, în special în materie de combatere a terorismului. Administrația Biden a lansat în februarie o evaluare a informațiilor care îl implica pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman în uciderea jurnalistului american Jamal Khashoggi din 2018, dar a atras critici din partea democraților pentru evitarea unei pedepse directe a regelui însuși.

Rudele victimelor au declarat că eliberarea documentului reprezintă un pas semnificativ în efortul lor de a conecta atacurile la Arabia Saudită. Brett Eagleson, al cărui tată, Bruce, a fost ucis în atacul World Trade Center, a declarat că eliberarea materialului FBI „accelerează căutarea adevărului și a justiției”.

Jim Kreindler, avocat al rudelor victimelor, a declarat că „concluziile din această investigație FBI validează argumentele pe care le-am adus în litigiu cu privire la responsabilitatea guvernului saudit pentru atacurile din 11 septembrie”.

„Acest document, împreună cu dovezile publice adunate până în prezent, oferă o schemă a modului în care (al-Qaida) a funcționat în SUA cu sprijinul activ, cunoscut al guvernului saudit”, a spus el.

Acesta include, a spus el, oficiali saudiți care fac schimb de telefoane între ei și agenții al-Qaida și apoi au „întâlniri accidentale” cu teroriștii, oferindu-le în același timp asistență pentru stabilirea și găsirea școlilor de zbor.

SUA au investigat unii diplomați saudiți și alții cu legături guvernamentale saudite care îi cunoșteau pe teroriști după ce au ajuns în SUA, conform documentelor declasificate anterior.

Cu toate acestea, raportul Comisiei din 11 septembrie 2004 nu a găsit „nicio dovadă că guvernul saudit ca instituție sau înalți oficiali saudiți ar fi finanțat în mod individual” atacurile pe care Al-Qaida le-a creat, deși a menționat că organizațiile caritabile din Arabia Saudită ar fi putut redirecționa bani către grup. .

O examinare specială s-a concentrat asupra primilor doi teroriști care au sosit în SUA, Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Mihdhar, și sprijinul pe care l-au primit.

În februarie 2000, la scurt timp după sosirea lor în California de Sud, s-au întâlnit la un restaurant cu un cetățean saudit pe nume Omar al-Bayoumi care i-a ajutat să găsească și să închirieze un apartament în San Diego. El a avut legături cu guvernul saudit și era sub supravegherea FBI.

Bayoumi a descris întâlnirea de la restaurant cu Hazmi și Mihdhar drept o „întâlnire întâmplătoare”, iar FBI a făcut în timpul interviului mai multe încercări de a stabili dacă acea caracterizare a fost corectă sau dacă întâlnirea a fost organizată în prealabil, potrivit documentului.

Interviul din 2015, care stă la baza documentului FBI, a fost cu un bărbat care solicita cetățenia SUA și care, cu ani mai devreme, a avut contacte repetate cu cetățenii saudiți, despre care anchetatorii au spus că au oferit „un sprijin logistic semnificativ” mai multor deturnatori. Printre contactele bărbatului se afla Bayoumi, potrivit documentului.

Identitatea bărbatului este înnegrită în tot documentul, dar este descris că a lucrat la consulatul saudit din Los Angeles.

De asemenea, în document se face referire la Fahad al-Thumairy, pe atunci un diplomat acreditat la consulatul saudit din Los Angeles, despre care anchetatorii spun că conduceau o fracțiune extremistă la moscheea sa. Documentul arată că analiza comunicațiilor a identificat un apel telefonic de șapte minute în 1999, de la telefonul lui Thumairy către telefonul de acasă al familiei saudite a doi frați, care ulterior au fost reținuți la închisoarea din Guantanamo, Cuba.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

A murit Paco Rabanne. Creatorul de modă avea 88 de ani

Paco Rabanne, cunoscut pentru parfumurile și creațiile sale de modă, a murit…