Perspectivele economice mondiale sunt chiar mai sumbre decât se preconiza luna trecută, a anunțat duminică Fondul Monetar Internațional, citând o înrăutățire constantă a sondajelor directorilor de achiziții din ultimele luni, potrivit Reuters.

Fondul a pus perspectivele mai sumbre pe seama înăspririi politicii monetare declanșate de inflația persistentă, ridicată și generalizată, a impulsului slab de creștere din China și a întreruperilor continue ale aprovizionării și a insecurității alimentare cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, creditorul mondial și-a redus prognoza de creștere globală pentru 2023 la 2,7%, de la o prognoză anterioară de 2,9%.

Într-un articol pe blog pregătit pentru un summit al liderilor G20 din Indonezia, FMI a afirmat că indicatorii de înaltă frecvență recenți “confirmă că perspectivele sunt mai sumbre”, în special în Europa.

Acesta a precizat că indicii recenți ai managerilor de achiziții care măsoară activitatea din sectorul manufacturier și din cel al serviciilor au semnalat o slăbiciune în majoritatea economiilor majore din Grupul celor 20, activitatea economică urmând să se contracte, în timp ce inflația rămâne încă foarte ridicată.

“Indicatorii pentru o proporție tot mai mare de țări din G20 au scăzut de la teritoriul de expansiune de la începutul acestui an la niveluri care semnalează contracția”, a declarat FMI, adăugând că fragmentarea globală s-a adăugat la “o confluență de riscuri de scădere”.

“Provocările cu care se confruntă economia mondială sunt imense, iar indicatorii economici în scădere indică noi provocări în continuare”, a spus FMI, adăugând că mediul politic actual este “neobișnuit de nesigur”.

O agravare a crizei energetice din Europa ar afecta grav creșterea economică și ar crește inflația, în timp ce o inflație ridicată prelungită ar putea determina majorări ale dobânzii de politică monetară mai mari decât se preconiza și o înăsprire suplimentară a condițiilor financiare globale.

Acest lucru, la rândul său, ar reprezenta “riscuri tot mai mari de criză a datoriilor suverane pentru economiile vulnerabile”, a declarat FMI.

Evenimentele meteorologice din ce în ce mai severe ar afecta, de asemenea, creșterea economică la nivel mondial, a mai spus FMI.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook