Arkadi Voloj, fondatorul gigantului tehnologic rus Yandex, a calificat joi intervenția militară a Moscovei în Ucraina drept “barbară”, fiind unul dintre puținii oameni de afaceri proeminenți legați de Rusia care s-au pronunțat împotriva conflictului.

“Invazia Rusiei în Ucraina este barbară, iar eu sunt categoric împotriva ei”, a declarat Arkadi Voloj într-o declarație.

“Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina – mulți dintre ei prieteni și rude personale – ale căror case sunt bombardate în fiecare zi”, a declarat Volozh.

“Sunt împotriva războiului”, a adăugat el.

Voloj, care s-a mutat în Israel în 2014, a demisionat din funcția de director general al Yandex și s-a retras din consiliul de administrație în luna iunie a anului trecut, după ce a fost vizat de sancțiunile UE.

Yandex, prima companie de internet din Rusia și cel mai popular motor de căutare, s-a confruntat cu luni de instabilitate după începerea conflictului, mulți angajați părăsind țara.

În decembrie, un aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin, Alexei Kudrin, a declarat că se va alătura grupului în calitate de consilier de dezvoltare corporativă pentru a supraveghea operațiunile.

În ultimii ani, autoritățile ruse au sporit constant controlul asupra internetului – considerat cândva ultimul bastion al libertății de exprimare din țară.

Toate organizațiile media majore sunt deja fie deținute de stat, fie urmează îndeaproape linia Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook