Guvernul francez a declarat luni că forțele sale au ucis peste 50 de jihadiști aliniați la Al-Qaeda în atacurile aeriene din centrul Mali.

Ofensiva a avut loc vineri într-o zonă în apropierea granițelor Burkina Faso și Niger, unde trupele guvernamentale se luptă să pună capăt unei insurgențe islamice, a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, după întâlnirea cu membrii guvernului de tranziție al Mali.

“La 30 octombrie, în Mali, forța Barkhane a desfășurat o operațiune care a neutralizat peste 50 de jihadiști și a confiscat arme și materiale”, a spus Parly, referindu-se la operațiunea antijihadistă Barkhane, condusă de Franța.

Ea a adăugat că aproximativ 30 de motociclete au fost distruse.

Parly, care s-a întâlnit mai devreme cu președintele Nigerului Mahamadou Issoufou și cu omologul său nigerian Issoufou Katambe înainte de a se îndrepta spre Bamako, a declarat că operațiunea a fost lansată după ce o dronă a detectat o rulotă de motociclete „foarte mare” în zona „celor trei frontiere”.

Când jihadiștii s-au mutat sub copaci pentru a încerca să scape de supraveghere, forța franceză a trimis două avioane Mirage și o dronă pentru a lansa rachete, ducând la „neutralizarea” insurgenților, a spus Parly.

Vaste zone din Mali sunt în afara controlului efectiv al guvernului. Frustrarea din cauza conflictului aparent nesfârșit a contribuit la protestele în masă împotriva președintelui Ibrahim Boubacar Keita în acest an, culminând cu eliminarea sa printr-o lovitură de stat militară din 18 august.

Mulți analiști susțin că dialogul cu jihadiștii este una dintre puținele căi de evacuare din ciclul violenței din Mali, iar liderii guvernamentali din Bamako consideră din ce în ce mai favorabilă opțiunea.

Noul guvern interimar al Mali, care a fost numit să conducă timp de 18 luni înainte de organizarea alegerilor, pare dispus să se angajeze în dialog.

Luna trecută, a asigurat eliberarea a patru ostatici deținuți de grupări islamiste – inclusiv Sophie Petronin, în vârstă de 75 de ani, ultimul ostatic francez rămas în lume – în schimbul a aproximativ 200 de prizonieri, dintre care se crede că erau jihadiști.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Putin a semnat un decret potrivit căruia centrala nucleară din Zaporojie aparține acum Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a declarat…

Vladimir Putin a declarat că are “un mare respect” pentru poporul și cultura Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că a respectat întotdeauna poporul…

Oficiali americani spun că Ucraina se află în spatele mașinii-capcană care a ucis-o pe fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin

Oficiali ai serviciilor secrete americane susțin că Ucraina este responsabilă pentru o…

Mexic: Primarul orașului San Miguel Totolapan și alte 18 persoane au fost împușcate mortal, după ce membrii unui cartel au deschis focul în interiorul primăriei

Bărbați înarmați care au legături cu crima organizată au deschis focul asupra…

Procesul lui Kevin Spacey pentru abuz sexual va începe joi la tribunalul federal din Manhattan

Kevin Spacey, actor laureat cu premiul Oscar, va fi judecat joi într-un…

Anchetă privind un sirop de tuse după ce 66 de copii au murit în Gambia

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă cu privire la patru…

Provincia chineză Xinjiang suspendă călătoriile în afara regiunii din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Regiunea vastă Xinjiang din China este cea mai recentă zonă care a…

Statele OPEC+ vor să crească prețul petrolului printr-o reducere importantă a producției

Arabia Saudită și Rusia, acționând în calitate de lideri ai cartelului energetic…

Cel puțin 24 de copii și 11 adulți au fost uciși joi într-un atac armat în Thailanda

Cel puțin 24 de copii și 11 adulți au fost uciși joi…