Guvernul francez a declarat luni că forțele sale au ucis peste 50 de jihadiști aliniați la Al-Qaeda în atacurile aeriene din centrul Mali.

Ofensiva a avut loc vineri într-o zonă în apropierea granițelor Burkina Faso și Niger, unde trupele guvernamentale se luptă să pună capăt unei insurgențe islamice, a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, după întâlnirea cu membrii guvernului de tranziție al Mali.

“La 30 octombrie, în Mali, forța Barkhane a desfășurat o operațiune care a neutralizat peste 50 de jihadiști și a confiscat arme și materiale”, a spus Parly, referindu-se la operațiunea antijihadistă Barkhane, condusă de Franța.

Ea a adăugat că aproximativ 30 de motociclete au fost distruse.

Parly, care s-a întâlnit mai devreme cu președintele Nigerului Mahamadou Issoufou și cu omologul său nigerian Issoufou Katambe înainte de a se îndrepta spre Bamako, a declarat că operațiunea a fost lansată după ce o dronă a detectat o rulotă de motociclete „foarte mare” în zona „celor trei frontiere”.

Când jihadiștii s-au mutat sub copaci pentru a încerca să scape de supraveghere, forța franceză a trimis două avioane Mirage și o dronă pentru a lansa rachete, ducând la „neutralizarea” insurgenților, a spus Parly.

Vaste zone din Mali sunt în afara controlului efectiv al guvernului. Frustrarea din cauza conflictului aparent nesfârșit a contribuit la protestele în masă împotriva președintelui Ibrahim Boubacar Keita în acest an, culminând cu eliminarea sa printr-o lovitură de stat militară din 18 august.

Mulți analiști susțin că dialogul cu jihadiștii este una dintre puținele căi de evacuare din ciclul violenței din Mali, iar liderii guvernamentali din Bamako consideră din ce în ce mai favorabilă opțiunea.

Noul guvern interimar al Mali, care a fost numit să conducă timp de 18 luni înainte de organizarea alegerilor, pare dispus să se angajeze în dialog.

Alte știri:  Atacul cu drone asupra centralei nucleare din Zaporojie crește semnificativ riscul de accident, spune șeful AIEA

Luna trecută, a asigurat eliberarea a patru ostatici deținuți de grupări islamiste – inclusiv Sophie Petronin, în vârstă de 75 de ani, ultimul ostatic francez rămas în lume – în schimbul a aproximativ 200 de prizonieri, dintre care se crede că erau jihadiști.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ancheta continuă în cazul deceselor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Echipa Corpului de Control al Ministerului Sănătății a efectuat astăzi o nouă…

Pugilista Amalia Niță a câștigat aurul la europenele de tineret de la Porec

Naționala de box a României a obținut rezultate remarcabile la Campionatul European…

Israelul se gândește la un răspuns la atacul iranian fără precedent, în timp ce Occidentul îl îndeamnă pe Netanyahu să evite un război total

Oficiali de rang înalt din administrația președintelui Joe Biden sunt îngrijorați că…

Trump despre ajutorul pentru Ucraina: “Ne gândim să-l facem sub forma unui împrumut”

Fostul președinte american Donald Trump a sugerat recent că, în cazul în…

Camera Reprezentanților din SUA votează săptămâna aceasta pachetul de sprijin pentru Israel și Ucraina

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson, a anunțat că va…