Guvernul francez a declarat luni că forțele sale au ucis peste 50 de jihadiști aliniați la Al-Qaeda în atacurile aeriene din centrul Mali.

Ofensiva a avut loc vineri într-o zonă în apropierea granițelor Burkina Faso și Niger, unde trupele guvernamentale se luptă să pună capăt unei insurgențe islamice, a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, după întâlnirea cu membrii guvernului de tranziție al Mali.

“La 30 octombrie, în Mali, forța Barkhane a desfășurat o operațiune care a neutralizat peste 50 de jihadiști și a confiscat arme și materiale”, a spus Parly, referindu-se la operațiunea antijihadistă Barkhane, condusă de Franța.

Ea a adăugat că aproximativ 30 de motociclete au fost distruse.

Parly, care s-a întâlnit mai devreme cu președintele Nigerului Mahamadou Issoufou și cu omologul său nigerian Issoufou Katambe înainte de a se îndrepta spre Bamako, a declarat că operațiunea a fost lansată după ce o dronă a detectat o rulotă de motociclete „foarte mare” în zona „celor trei frontiere”.

Când jihadiștii s-au mutat sub copaci pentru a încerca să scape de supraveghere, forța franceză a trimis două avioane Mirage și o dronă pentru a lansa rachete, ducând la „neutralizarea” insurgenților, a spus Parly.

Vaste zone din Mali sunt în afara controlului efectiv al guvernului. Frustrarea din cauza conflictului aparent nesfârșit a contribuit la protestele în masă împotriva președintelui Ibrahim Boubacar Keita în acest an, culminând cu eliminarea sa printr-o lovitură de stat militară din 18 august.

Mulți analiști susțin că dialogul cu jihadiștii este una dintre puținele căi de evacuare din ciclul violenței din Mali, iar liderii guvernamentali din Bamako consideră din ce în ce mai favorabilă opțiunea.

Noul guvern interimar al Mali, care a fost numit să conducă timp de 18 luni înainte de organizarea alegerilor, pare dispus să se angajeze în dialog.

Luna trecută, a asigurat eliberarea a patru ostatici deținuți de grupări islamiste – inclusiv Sophie Petronin, în vârstă de 75 de ani, ultimul ostatic francez rămas în lume – în schimbul a aproximativ 200 de prizonieri, dintre care se crede că erau jihadiști.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Indignare față de o înregistrare video din Ierusalim în care evreii ultraortodocși scuipă un grup de creștini

O înregistrare video tulburătoare care arată evreii ultraortodocși scuipând pe jos lângă…

Cel puțin 21 de morți după ce un autocar s-a prăbușit de pe un pasaj rutier lângă Veneția

Un accident mortal de autobuz s-a produs ieri seară în apropiere de…

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri separatiști de top din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri din Nagorno-Karabah după ce a…

Jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare 

Un tribunal din Moscova a condamnat miercuri o fostă jurnalistă a televiziunii…

Klaus Iohannis convocă CSAT pe tema consumului de droguri în rândul tinerilor

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării…

Propunere legislativă pentru creșterea pedepselor în cazul traficului de droguri

O propunere legislativă care vizează creșterea pedepselor pentru traficul de droguri, denumită…

Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric

Orașul Florența, cunoscut în întreaga lume pentru arta și arhitectura renascentistă, a…