Forțele ucrainene au capturat atât de mult teritoriu încât au ajuns la granița cu Rusia într-o singură zonă de contraatac, potrivit unor rapoarte.

Acestea i-au împins pe soldații lui Vladimir Putin înapoi la graniță, la nord-est de Harkov, al doilea oraș ca mărime din estul Ucrainei.

“Domnule președinte, am ajuns la frontiera de stat a Ucrainei cu statul inamic. Domnule președinte, am reușit!”, au decalarat militarii batalionului 227 separat al Forțelor Armate ucrainene.

De asemenea, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, a declarat pe serviciul de mesagerie Telegram că trupele ucrainene care apără Harkovul au ajuns la frontiera de stat cu Rusia.

Nu a fost imediat clar câte trupe au ajuns la granița cu Rusia și unde, iar sirenele de raid aerian erau încă auzite în Harkov luni dimineață.

Raportul său a fost reluat de Illia Ponomarenko, reporter la The Kyiv Independent, care a scris pe Twitter: “În regulă, oameni buni, avem prima unitate ucraineană care se apropie de granița cu Rusia ca parte a acțiunii de contraofensivă la nord-est de Harkov”.

Armata ucraineană a declarat luni că, în jurul Harkovului, “inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a-și menține pozițiile și a împiedica înaintarea trupelor noastre” în direcția frontierei.

În ultimele zile, forțele ucrainene au avansat spre graniță în mai multe locuri la nord și est de Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării înainte de începerea invaziei, pe măsură ce forțele rusești s-au retras.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au eliberat sate de la periferia orașului. Avansurile lor amenință jena simbolică de a expulza forțele Kremlinului înapoi la propria graniță, în timp ce reprezintă o amenințare strategică de a tăia liniile de aprovizionare ale Rusiei în Ucraina și forțele sale mai la sud în regiunea Donbas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Rusia a arestat un om de știință pentru o presupusă colaborare cu serviciile secrete chinezești

Rusia a reținut în Siberia un om de știință suspectat de trădare…