Președintele francez Emmanuel Macron “stinge luminile” la Paris și în alte opt orașe pentru a încerca să limiteze răspândirea rapidă a coronavirusului.

Măsurile vor împiedica oamenii să viziteze restaurante și case private în timpul serii și noaptea, a explicat Macron.

Locuitorii vor avea nevoie de un motiv intemeiat pentru a fi în afara caselor lor în timpul orelor de stingere, a spus președintele, adăugând că a înțeles că starea de stăpânire este un lucru „greu” de cerut oamenilor să facă.

Călătoriile esențiale vor fi permise. Oricine va fi găsit încălcând regulile, va fi amendat cu 135 de euro

Școlile vor rămâne deschise, iar oamenii vor mai putea călători între regiuni în timpul zilei.

În plus, nu mai mult de șase persoane vor avea voie să se adune în case private, dar vor fi scutite gospodăriile mari, a explicat dl Macron.

Companiile care suferă financiar din cauza noilor măsuri vor fi eligibile pentru ajutor de stat, a spus el, adăugând că un al doilea blocaj la nivel național ar fi „disproporționat”.

“Mesajul pe care vreau să-l transmit în această seară este că am nevoie de fiecare dintre voi, avem nevoie unul de celălalt, pentru a găsi soluții”, a spus președintele. “Vom trece prin asta, împreună.”

Afectând aproximativ 22 de milioane de oameni, acesta va fi aplicat timp de patru săptămâni pentru inceout, iar guvernul domnului Macron va încerca să îl extindă la șase.

Măsura – de la 21:00 până la 06:00 – va intra în vigoare de sâmbătă și va dura cel puțin patru săptămâni, a spus Macron într-un interviu televizat.

De asemenea, a fost declarată o urgență de sănătate publică.

Între timp, Germania a anunțat că barurile și restaurantele din zonele cu risc mai mare trebuie să închidă devreme.

Cancelarul Angela Merkel a anunțat miercuri restricțiile înăsprite, deoarece țara a înregistrat mai mult de 5.000 de infecții noi pentru prima dată din aprilie.

Joi, acest număr a crescut din nou, cu 6.638 de cazuri înregistrate – cea mai mare cifră zilnică de la începutul pandemiei.

Conform noilor reguli, zonele în care infecțiile depășesc 50 la 100.000 de locuitori, barurile și restaurantele trebuie să închidă ușile până la ora 23:00. Adunările private vor fi limitate la 10 persoane din două gospodării.

În toată Europa, guvernele introduc noi restricții pentru a lupta împotriva unui al doilea val de infecții.

Un blocaj parțial a intrat în vigoare si în Olanda, iar cafenelele și restaurantele se închid.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Femeie înjunghiată de soț în timpul semnării actelor de divorț

O femeie a fost grav rănită astăzi în timp ce încerca să…

Copil grav rănit după explozia unei petarde în județul Prahova

Un incident teribil a avut loc ieri în județul Prahova, unde un…

Armata israeliană spune că 2 civili uciși pentru fiecare militant este un raport “extrem de pozitiv”, având în vedere provocările luptei din Gaza

Pe măsură ce violențele dintre Israel și militanții Hamas continuă în Gaza,…