Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar de înșelăciune legat de obținerea ajutorului de minimis prin programul Start-Up Nation România. 

Poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova -Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în executare 30 de mandate de percheziţie domiciliară, la adresele unor persoane fizice, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, din judeţele Sibiu, Timiş, Constanţa, Bucureşti, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Gorj.

Potrivit comunicatului transmis de Poliție, în perioada 2018-2020, mai multe societăţi comerciale ar fi solicitat şi ar fi obţinut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program naţional, inducând în eroare o instituţie şi băncile partenere, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei.

În perioada indicată, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societăţi comerciale, care aveau aprobate finanţări prin intermediului unui program naţional, în sume de 200.000 de lei şi TVA (în cazul societăţilor neplătitoare de TVA), pentru fiecare societate.

Ulterior, ar fi schimbat sediului social al societăţii la o singura adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăţilor.

În vederea derulării programului şi obţinerii sumelor de bani în baza contractului de finanţare încheiat cu băncile partenere, persoanele implicate ar fi depus la dosarul de finanţare documente justificative (oferte, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere, contracte de muncă, etc.), care atestau doar scriptic îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea finanţării.

După încasarea sumelor de bani, societăţilor comerciale folosite le-ar fi fost radiate sediile sau le-ar fi expirat.

Opt persoane vor fi conduse la sediul unităţii de poliţie, în vederea audierii.

Alte știri:  A murit Costel Corduneanu, liderul lumii interlope din Iași

Activităţile sunt desfăşurate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Programul Start-Up Nation România a fost inițiat pentru a stimula antreprenoriatul și inovația în rândul tinerilor și a întreprinderilor mici și mijlocii prin acordarea de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea și lansarea de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook