Fumul provocat de incendiile forestiere din Siberia a ajuns la polul nord pentru prima dată în istoria înregistrat, relatează The Guardian.

Incendiile devastatoare au izbucnit în Siberia cu o regularitate crescândă în ultimii ani, pe care oficialii vremii și ecologiștii din Rusia le-au legat de schimbările climatice și de un serviciu forestier subfinanțat.

Experții ONU în domeniul climatologic au publicat luni un raport care arată fără echivoc că încălzirea globală se desfășoară mai repede decât se credea, iar omenirea este aproape în întregime de vină.

Una dintre cele mai afectate regiuni din Siberia în acest an a fost Yakutia – cea mai mare și mai rece regiune din Rusia, care se află pe vârful permafrostului – care a înregistrat temperaturi ridicate și secetă.

Institutul rus de monitorizare a vremii Rosgidromet a declarat luni că situația din regiune, cunoscută și sub numele de Sakha, „continuă să se deterioreze”. Potrivit institutului, aproape de 3,4 m de hectare ard în regiune, inclusiv zone greu accesibile și îndepărtate.

Fumul văzut din satelit

Sâmbătă, agenția spațială americană Nasa a publicat imagini din satelit care arătau fumul călătorind „la mai mult de 3.000 km de Yakutia pentru a ajunge la polul nord”, numindu-l „o premieră istorică”. Acesta a adăugat că, la 6 august, cea mai mare parte a Rusiei a fost acoperită de fum.

Ecologiștii dau vina pe autorități pentru faptul că au lăsat să ardă suprafețe mari în fiecare an în baza unei legi care le permite să nu intervină dacă costul de stingere a incendiilor este mai mare decât daunele cauzate sau dacă acestea nu afectează zonele locuite.

Potrivit agenției forestiere din Rusia, incendiile din acest an au devastat peste 14 milioane de hectare, devenind al doilea cel mai rău sezon de incendii de la începutul secolului.

Șeful programului forestier Greenpeace Rusia, Alexei Yaroshenko, a legat zona în creștere a incendiilor sălbatice din Rusia cu efectele schimbărilor climatice, precum și cu „declinul continuu al gestionării pădurilor de stat”.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…

Danemarca ridică aproape toate restricțiile Covid-19

Danemarca a anunțat miercuri că va ridica aproape toate restricțiile privind Covid-19…