Rusia se va confrunta cu consecințe masive și costuri grave dacă președintele Vladimir Putin atacă Ucraina, a avertizat duminică Grupul celor Șapte într-o declarație.

Serviciile de informații americane evaluează că Rusia ar putea planifica o ofensivă pe mai multe fronturi asupra Ucrainei încă de anul viitor, care să implice până la 175.000 de militari.

Kremlinul neagă că intenționează să invadeze și spune că Occidentul este cuprins de rusofobie. Moscova spune că extinderea NATO amenință Rusia și a încălcat asigurările care i s-au dat atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.

La o întâlnire din orașul Liverpool, din nordul Angliei, delegații G7 au spus că sunt uniți în condamnarea armatei Rusiei în apropierea Ucrainei și au cerut Moscovei să se detensioneze.

„Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri severe ca răspuns”, se spune în declarație.

„Reafirmăm angajamentul nostru neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul oricărui stat suveran de a-și determina propriul viitor”.

O declarație emisă de Ambasada Rusiei la Londra sâmbătă seara, înainte ca documentul comun G7 să fie raportat, spunea că utilizarea frecventă de către Marea Britanie a expresiei „agresiune rusă” în timpul întâlnirii de la Liverpool a fost înșelătoare .

“Rusia a făcut numeroase oferte NATO cu privire la modalități de a reduce tensiunile. Forumul G7 ar putea fi o oportunitate de a le discuta, dar până acum nu auzim decât sloganuri agresive”, se arată în declarația ambasadei.

G7 cuprinde Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, precum și un reprezentant al Uniunii Europene.

„Solicităm Rusiei să detensioneze, să urmărească canale diplomatice și să își respecte angajamentele internaționale privind transparența activităților militare”, a spus G7.

Sursa: Reuters.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…