Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a precizat că Germania nu va împiedica Polonia să trimită tancuri Leopard în Ucraina, ceea ce reprezintă cel mai puternic semn de până acum că aliații europeni ar putea furniza acest echipament fabricat în Germania.

“Dacă ni se va pune întrebarea, atunci nu vom sta în calea ei”, a declarat Baerbock duminică la televiziunea LCI, după un summit franco-german la Paris.

De asemenea, Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a sugerat că o decizie privind livrarea de tancuri către Ucraina va fi luată în curând, ținând cont de diverse considerente, inclusiv de siguranța populației germane.

Guvernele europene au dezbătut problema dotării Ucrainei cu tancuri Leopard, ministrul britanic de externe exprimându-și dorința de a-i vedea pe ucraineni echipați cu tancuri și sisteme de artilerie.

Între timp, atât Germania, cât și Franța și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, Franța indicând că analizează posibilitatea de a furniza propriul tanc de luptă principal, Leclerc.

Până în prezent, niciun tanc de luptă principal de concepție occidentală nu a fost livrat Ucrainei pentru lupta defensivă împotriva forțelor rusești invadatoare.

Ucraina și-a îndemnat în repetate rânduri aliații occidentali să livreze mai mult și mai rapid ajutor militar pentru țara devastată de război. “Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea ucrainenilor. Gândiți mai repede”, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Criticile au venit după ce 50 de țări s-au întâlnit la baza aeriană americană Ramstein din Germania și au convenit să furnizeze Kievului echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv vehicule blindate și muniții.

Însă o decizie a Germaniei privind livrarea tancurilor de luptă Leopard 2, foarte solicitate – considerate unul dintre cele mai performante modele la nivel mondial – nu s-a concretizat.

În pofida presiunilor și criticilor intense, Germania a declarat că nu a decis încă dacă va da sau nu permisiunea altor țări europene de a transfera tancurile fabricate în Germania către Ucraina.

Polonia a anunțat că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard Kievului, dar premierul Mateusz Morawiecki a declarat duminică că așteaptă “o declarație clară” din partea Berlinului dacă țările care au Leopards le pot transfera Ucrainei.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

VIDEO. Imagini terifiante cu clădiri care se prăbușesc în timpul celui de-al doilea cutremur major din Turcia

O echipă de televiziune a surprins în direct momentul în care cel…

Cutremur în Turcia: Nouă studenți români și un profesor au solicitat sprijin pentru a fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost…

Cutremur în Turcia: Bilanțul victimelor crește la cel puțin 1.900 de morți

Două cutremure masive au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu…

Sute de morți în urma unui cutremur puternic care a zguduit Turcia și Siria

Cel puțin 568 de persoane au fost ucise și mii de persoane…

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viaţă luni, la vârsta…

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni…

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a fost raportat în sud-estul Turciei. Bilanțul victimelor se ridică la peste 1.200 de morți

Autoritatea turcă pentru situații de urgență AFAP și Serviciul Geologic al Statelor…

România trimite echipe de salvatori în Turcia, după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,…