Germania a refuzat să trimită Ucrainei arme defensive care, potrivit Kievului, ar ajuta țara să respingă o eventuală invazie rusă. Această decizie face parte dintr-o nouă politică germană care vizează restricționarea exporturilor de arme și promovarea păcii prin diplomație, potrivit Euroactiv.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock, care s-a aflat la Kiev în cadrul unui turneu care o va duce apoi la Moscova, a declarat luni (18 ianuarie) că speră că tensiunile cu Rusia în legătură cu Ucraina ar putea fi rezolvate prin diplomație, dar a avertizat că Moscova va avea de suferit dacă își va ataca vecinul.

“Fiecare nou act agresiv va avea un preț ridicat pentru Rusia, din punct de vedere economic, strategic și politic”, a declarat Baerbock reporterilor.

“Diplomația este singura cale”, a adăugat ea, vorbind alături de omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

Întrebată despre refuzul Germaniei de a trimite arme defensive Ucrainei, așa cum a cerut guvernul de la Kiev, Baerbock a declarat că noua politică restrictivă a guvernului privind exportul de arme este “înrădăcinată în istoria noastră”.

De la preluarea mandatului în decembrie și ca parte a unei abordări mai ample, guvernul german a adoptat o poziție mai restrictivă în ceea ce privește exportul de arme către țări străine.

Baerbock a subliniat că “responsabilitățile istorice diferite” sunt motivul acestei măsuri și că Germania va sprijini Ucraina prin alte mijloace.

“Cea mai eficientă pârghie pe care o avem pentru a susține Ucraina este angajamentul neechivoc și, mai presus de toate, unanim al UE, al G7 și al NATO”, a declarat Baerbock.

Deși Ucraina a încercat să convingă Germania de necesitatea armelor defensive pentru a respinge o potențială agresiune rusă, țara greu încercată va căuta să primească arme din alte surse.

“Lucrăm în fiecare zi la această chestiune”, a declarat Ministru al Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba. “Iar dialogul nostru cu Germania pe această temă va continua”, a adăugat el.

În weekend, ambasadorul Kievului la Berlin, Andrij Melnyk, a declarat că poporul ucrainean este “extrem de dezamăgit” de poziția germană.

Între timp, SUA, Marea Britanie, Lituania și Franța au promis sprijin suplimentar, afirmând că vor exporta noi arme defensive în Ucraina, printre care rachete antitanc Javelin, rachete Stinger, arme de calibru mic și ambarcațiuni. Londra a început deja să transporte armament antiblindat către Ucraina luni seara.

(Euroactiv)

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook