Guvernul german ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus din stocurile Bundeswehr, forțele armate germane. Potrivit unor surse citate de revista Der Spiegel, sunt în curs de desfășurare discuții între reprezentanții guvernului și oficiali din industria de apărare cu privire la potențiale modificări ale rachetelor înainte ca acestea să poată fi livrate Ucrainei.

Rachetele aflate în discuție au o rază de acțiune de până la 500 km, ceea ce le face capabile să lovească adânc în teritoriile ocupate de Rusia. Cu toate acestea, cancelarul Olaf Scholz este îngrijorat de riscurile de escaladare și dorește să se facă ajustări pentru a împiedica utilizarea rachetelor împotriva unor ținte din Rusia în afara Crimeei.

Experții tehnici consideră că este fezabilă integrarea unor restricții de programare în rachetele Taurus pentru a le limita raza de acțiune sau pentru a exclude anumite zone țintă. Însă această muncă de adaptare ar dura câteva săptămâni pentru a fi finalizată.

Anterior, Scholz condiționase furnizarea de rachete Taurus către Ucraina de furnizarea de către Statele Unite și a rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune. Dar această cerință pare acum mai puțin importantă, deoarece cancelarul se concentrează pe limitarea capacităților potențiale de țintire.

Până în prezent, administrația Biden a refuzat să trimită rachete ATACMS Ucrainei. Dar sursele sugerează că o schimbare de politică ar putea avea loc și la Washington.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

EURO 2024: România pierde cu 0-2 în fața Belgiei

Naționala de fotbal a României a suferit o înfrângere dureroasă în fața…